Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 nov 2007 - Anul XII, nr. 264 (3638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Traian Băsescu pierde procesul cu CNCD

Joi, 8 Noiembrie 2007 (16:02:36)

Preşedintele Tarian Băsescu a pierdut, joi, procesul cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, instanţa Curţii de Apel Bucureşti respingând ca neîntemeiată contestaţia şefului statului faţă de decizia de avertisment dată de CNCD în cazul jignirii unui reporter tv.
 
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Joi, în faţa instanţei, avocatul lui Băsescu a declarat că nu există un text de lege în baza căruia preşedintele a fost sancţionat cu avertisment de CNCD, apreciind că sancţiunea privind discriminarea trebuie reglementată printr-o lege specială.

El a precizat că afirmaţia şefului statului nu poate fi catalogată ca discriminatorie. Apărătorul preşedintelui a apreciat că actul de discriminare este atunci când persoana în cauză face o comparaţie. "Prin declaraţia sa, Traian Băsescu nu a făcut o analiză comparativă şi discriminatorie. Din analiza afirmaţiei nu se poate trage concluzia că ar avea scop afectarea unor drepturi ale etniei rome. Trebuie să se constate că nu a existat intenţia de a se face o discriminare. Buna credinţă a domnului Traian Băsescu nu se discută", a susţinut avocatul.

Potrivit acestuia, Traian Băsescu ar fi făcut acea afirmaţie "într-un moment agitat", preşedintele fiind afectat în acele zile de presiunea media.

El a mai arătat că afirmaţiile au fost făcute într-un cadru privat, motiv pentru care nu pot fi folosite drept probă. "Spaţiul privat este inviolabil. Preşedintele a făcut acea afirmaţie când era cu soţia sa, în maşina privată, şi s-a opus ca acea afirmaţie să fie făcută publică. Cum a obţinut Consiliul acea înregistrare, cum a avut la dispoziţie Consiliul o probă făcută în spaţiul privat", a întrebat retoric avocatul, adăugând că înregistrarea este ilegală.

Avocatul a arătat că preşedintele este o fire deschisă şi îşi asumă afirmaţiile pe care le face în public în mod voit. "Băsescu, când se duce pe stadionul Giuleşti sau pe malul mării, la Constanţa, îşi asumă gesturile şi afirmaţiile. Ştie că pot ajunge la opinia publică", a încercat acesta să-şi motiveze pledoaria.

Tot pentru a demonstra nevinovăţia preşedintelui, avocatul a mai spus că acesta a decorat, de când este în funcţie, mai multe persoane de etnie romă şi a botezat chiar copii din cadrul acesteia. "A sancţiona o simplă afirmaţie, făcută în mediu privat, nu e doar o palmă la adresa românilor, ci şi o exagerare", a spus avocatul.

El a criticat CNCD, spunând că nu aplică aceleaşi sancţiuni pentru fapte similare celei în cauză, explicând că "renumitul cântăreţ Adi de la Vâlcea, la un moment dat, a cântat o melodie cu aluzii rasiste, dar nu a fost sancţionat de Consiliu pentru că era un recital la o petrecere". Apoi, parlamentarul liberal Puiu Haşoti i-a făcut, de la tribuna Parlamentului, pe toţi senatorii PRM "ţigani". Nici acesta nu a fost sancţionat de Consiliu, pe motiv că nu reprezintă un act discriminatoriu întrucât nu a existat o comparaţie, a spus avocatul.

Pe de altă parte, reprezentantul CNCD a afirmat că, raportându-se la funcţia pe care o are, preşedintele nu trebuia să facă acea afirmaţie, chiar dacă era într-un spaţiu privat. "Afirmaţia a fost înregistrată pe telefon. Domnul preşedinte trebuia să aibă grijă chiar şi în spaţiul privat. Este permisă o astfel de afirmaţie chiar şi în spaţiul privat ? Viza demnitatea persoanei la care făcea vorbire. Noi credem că, în raport cu calitatea domnului Băsescu, aceea de preşedinte, era o chestiune care trebuia adusă la cunoştinţa opiniei publice", a spus acesta.

Reprezentantul CNCD a adăugat că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România ar trebui să se raporteze în mod evident la normele internaţionale. "România poate fi sancţionată dacă nu combate toate formele de discriminare. Un act de discriminare poate fi şi o atitudine negativă faţă de o altă persoană, o ofensă cu ţintă directă şi nu putem să spunem că nu a avut efecte", a spus acesta.

El a arătat că, până acum, CNCD a sancţionat foarte mulţi oameni politici pentru afirmaţiile pe care aceştia le-au făcut, un exemplu fiind Corneliu Vadim Tudor, care a fost sancţionat de trei-patru ori. "Băsescu ne reprezintă şi pe noi şi pe avocaţii dânsului, dar cred că în acel moment o reprezenta şi pe acea ziaristă", a conchis acesta în pledoaria în faţa instanţei.

În 19 mai, preşedintele Traian Băsescu i-a luat prin forţă, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, de la Antena1, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, aparatul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă.

Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

În 23 mai, CNCD a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare.

În ceea ce priveşte apelativul "păsărică" utilizat de Băsescu în discuţia cu jurnalista de la Antena 1, CNCD a decis că "fapta nu e de natură să atragă răspunderea contravenţională", însă "limbajul folosit nu e unul adecvat".

Preşedintele Traian Băsescu a respins categoric decizia CNCD, considerând inacceptabil ca o discuţie în intimitate să fie analizată de o instituţie a statului român şi a apreciat că trustul Intact este cel care trebuie să îşi asume efectele publice ale deciziei de a face publică o discuţie privată. Şeful statului a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu pierde procesul cu CNCD.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traian Băsescu pierde procesul cu CNCD0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei