Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2007 - Anul XII, nr. 264 (3638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa, după creşterea preţurilor la locuinţe

Joi, 8 Noiembrie 2007 (19:14:56)

România se află pe locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa în funcţie de creşterea preţurilor la locuinţe, cu o rată medie anuală de 40% în perioada 2004-2006, cu mult peste avansul Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, de aproximativ 6%, se arată într-un raport al BERD.

Cea mai mare rată de creştere a preţurilor, puţin peste 40%, a fost înregistrată în Ucraina, conform "Raportul de Tranziţie 2007" întocmit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

România este urmată de Letonia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Rusia şi Armenia, unde preţurile la locuinţe au urcat, în perioada 2004 - 2006, cu o rată anuală de peste 20%, depăşind cu mult creşterea PIB pe cap de locuitor.

În principal, au crescut preţurile la locuinţele situate în marile oraşe şi regiunile de coastă, se arată în raport.

Pentru unele ţări aflate în tranziţie, precum Ungaria şi Slovacia, avansul preţurilor în sectorul rezidenţial a fost în mare parte în conformitate sau sub nivelul de creştere a veniturilor. Evoluţia vine după o perioadă cu un ritm rapid de creştere a preţurilor la locuinţe, determinată parţial de aderarea acestor ţări la Uniunea Europeană (UE).

În ultima perioadă se remarcă o încetinire a avansului sau chiar o scădere a preţurilor la locuinţe, un exemplu fiind Ungaria, tendinţa reflectând ajustarea ofertei la cerere. În prima jumătate a anului 2007, doar câteva state au înregistrat creşteri în sectorul rezidenţial, printre acestea numărându-se Bulgaria şi Slovacia.

Potrivit datelor din raportul BERD, din punct de vedere al accesibilităţii locuinţelor, calculat ca raport între preţuri şi venituri la nivelul anului 2006, Bucureşti, Kiev, Riga, Vilnius şi Varşovia se află în urma altor capitale europene.

Toate economiile în tranziţie au beneficiat în ultimii ani de condiţii financiare favorabile, din punct de vedere al accesibilităţii creditelor. Lichiditatea mare la nivel global, împreună cu creşterea stabilităţii economice a regiunii, a dus la scăderea ratelor dobânzii.

De exemplu, în România, rata anuală a dobânzii pentru creditele ipotecare a scăzut de la 41% în 2001 la aproximativ 11% la jumătatea anului 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa, după creşterea preţurilor la locuinţe.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa, după creşterea preţurilor la locuinţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei