Peste 50 de silvicultori au pichetat, miercuri, sediul Guvernului, cerând Executivului să aprobe o hotărâre prin care să asigure protecţie socială pentru cei aproximativ 6.000 de salariaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva care vor fi disponibilizaţi în urma retrocedării pădurilor.
Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Consilva, Marian Stoicescu, a declarat că sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului şi în 14 şi 21 noiembrie, iar dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, protestele vor continua şi în luna decembrie.
Sindicaliştii cer, în primul rând, asigurarea protecţiei sociale conform Legii nr. 174/2006 pentru 6055 salariaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva care vor fi disponibilizaţi de la această regie ca urmare a retrocedării pădurilor, protecţie care înseamnă între 12 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.
"Până în prezent, de protecţia socială determinată de Legea nr. 174/2006 (lege specială de protecţie socială adoptată de Parlament pentru personalul silvic care va fi disponibilizat ca urmare a retrocedării pădurilor) au beneficiat 993 de salariaţi, dintr-un total de 7.048 de salariaţi care vor fi disponibilizaţi de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Întrucât termenul de aplicare a Legii nr. 174/2006 a fost 31 martie 2007, acest termen poate fi prelungit, conform prevederilor aceleiaşi legi (art. 1, alin. 4), prin Hotărâre de Guvern. În acest sens, s-a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care, deşi are toate avizele necesare (de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Ministerul Finanţelor Publice), a fost respins în şedinţa de Guvern de acum trei săptămâni", a precizat Stoicescu.
Sindicaliştii spun că nu este normal ca cei 6.055 de silvicultori care vor fi disponibilizaţi în continuare să nu beneficieze de protecţie socială şi cer Guvernului adoptarea proiectului de Hotărâre prin care termenul de aplicare a Legii să fie prelungit până la finalizarea procesului de retrocedare, estimat la 31 decembrie 2008.
O altă cerere a silvicultorilor se referă la asigurarea protecţiei sociale pentru cei 880 de salariaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva care urmează să fie disponibilizaţi în noiembrie şi decembrie ca urmare a restructurării regiei.
"În cursul lunilor noiembrie şi decembrie 2007, de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva vor fi disponibilizaţi, ca urmare a restructurării regiei, 880 de salariaţi, astfel că solicităm Guvernului o Hotărâre, conform prevederilor OUG nr. 116/2006, prin care salariaţii disponibilizaţi ca urmare a restructurării regiei să beneficieze de protecţia socială determinată de OUG nr. 116/2006", a explicat Stoicescu.
Totodată, sindicaliştii mai cer susţinerea propunerilor Confederaţiei Consilva privind proiectele de acte normative aferente sectorului silvic din România (Codul silvic, Statutul personalului silvic).
Confederaţia Consilva, împreună cu alte organizaţii profesionale din domeniu (Progresul Silvic, ASFOR, Asociaţia Constructorilor Forestieri), cu organizaţii ale proprietarilor de păduri (Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România) şi membri ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a elaborat propuneri şi observaţii la textul proiectului de Cod silvic, care au fost transmise Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Guvernului şi Parlamentului.
Potrivit Confederaţiei Consilva, până în prezent aceste propuneri nu au fost luate în considerare, deşi instituţiile au fost atenţionate că, prin aplicarea actualului proiect de Cod silvic aflat în dezbatere la Parlament vor fi în pericol de a fi distruse peste două milioane de hectare de pădure, reprezentând o treime din suprafaţa împădurită a ţării.