Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că proprietarii trebuie să îşi asigure obligatoriu locuinţele împotriva dezastrelor naturale, pentru suma de 10.000 sau 20.000 de euro, funcţie de tipul construcţiei, înfiinţându-se, totodată, un "Pool" de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.
Senatul a adoptat, cu 73 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Actul normativ prevede că suma asigurată poate ajunge la echivalentul în lei a 20.000 de euro (pentru locuinţe de tip A), respectiv 10.000 de euro (pentru locuinţe de tip B).
Locuinţele tip A sunt construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic.
Locuinţele tip B sunt construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alt tip de materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Proiectul de lege prevede, de asemenea, înfiinţarea unui "Pool" de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), definit ca societate comercială de asigurare-reasigurare constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii de locuinţe.
Potrivit legii, PAID este condus de un director general şi de un director adjunct, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii stabilite de Consiliul de Administraţie al PAID, şi să fie supuşi aprobării prealabile a CSA.
Legea înfiinţează, însă, şi un Consiliu consultativ al PAID în care discută deciziile acestui pool şi care poate face propuneri referitoare la activitatea pool-ului.
Consiliul consultativ este format din reprezentanţi ai MDLPL, MIRA şi MEF, precum şi ai Asociaţiei Comunelor, Asociaţiei Oraşelor, Asociaţiei Municipiilor, alături de reprezentanţi ai ligilor asociaţiilor de proprietari.
Legea arată că orice persoană care devine proprietară a unei locuinţe neasigurate va fi obligată să contracteze o asigurare obligatorie, în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării tiltului de proprietate.
Potrivit actului normativ, "riscurile care se asigură obligatoriu sunt daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct al producerii dezastrului natural".
Actul normativ mai arată că, dacă respectiva construcţie nu mai are destinaţia de locuinţă, valabilitatea asigurării obligatorii încetează, iar asiguratorul nu este obligat să restituie suma primită pentru prima obligatorie.
De asemenea, legea mai prevede că beneficiarii asigurării obligatorii care şi-au modificat locuinţele fără autorizaţie, afectând structura de rezistenţă a clădirii, favorizând unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui act normativ. Forul decizional este Camera Deputaţilor.