Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 5 nov 2007 - Anul XII, nr. 261 (3635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Păcuraru: Propunerea patronatelor privind salariul minim pe economie, discutată în şedinţa de Guvern

Luni, 5 Noiembrie 2007 (14:48:17)

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, se va întâlni, marţi, cu reprezentanţii patronatelor pentru a vedea care este punctul lor de vedere în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim pe economie, astfel încât să poată face o propunere coerentă în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri.
 
  Potrivit ministrului Păcuraru, întâlnirea de luni cu sindicatele a avut drept scop analizarea impasului în care se găsesc negocierile privind stabilirea salariului minim pe economie. "Voi încerca să mă întâlnesc cu patronatele mâine ( marţi - n.red.) pentru a vedea punctul lor de vedere, iar miercuri, în şedinţa de Guvern vrem să punem cap la cap informaţiile şi să definitivăm oferta guvernamentală. Nu am sesizat diferenţe mari între oferta Guvernului şi solicitările sindicatelor", a spus Păcuraru.

Ministrul nu a putut da un reper al salariului minim, însă a precizat că suma cerută de sindicate este prea mare şi ar duce la un deficit bugetar important. El a mai afirmat că, totuşi, salariul minim va fi fixat între propunerea făcută de Guvern, de 450 de lei şi cea cerută de sindicate, de 540 de lei.

Totodată, ministrul a amintit că în Programul de guvernare era prevăzută o creştere a salariului minim cu 60 la sută, iar stabilirea acestuia la 450 de lei, raportat la 280 de lei, cât era în 2004, ar duce la realizarea angajamentului din acest document.

La finalul întâlnirii, preşedintele CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, a declarat că o ofertă a salariului minim între 500 şi 540 de lei ar putea fi acceptată, însă exclude un salariu minim pe economie mai mic de 500 de lei în 2008. Petcu a precizat că în cazul în care oferta Guvernului nu va fi satisfăcătoare, confederaţiile vor declanşa conflictul de muncă, prin care vor fi blocate ramuri întregi ale economiei, estimând că, în cazul în care acţiunea va fi declanşată, la ea vor participa 1,5 milioane de oameni.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că este prematur să se pronunţe asupra unei cifre a salariului minim, dar a precizat că acesta, în 2008, ar trebui să fie de 700 de lei. "Am luat în discuţie toate consecinţele şi impactul asupra bugetului de stat (...), salariul minim este un element care îi vizează pe toţi partenerii implicaţi, respectiv sindicate, patronate şi Guvern", a spus Costin.

Ministrul Muncii se va întâlni din nou cu reprezentanţii sindicatelor, după şedinţa de Guvern de miercuri, pentru a le comunica decizia Executivului în ceea ce priveşte salariul minim pe economie în 2008.

La ieşirea de la întâlnirea cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara şi el că salariul minim ar putea fi între limita stabilită prin proiectul Legii bugetului de stat pe 2008 şi valoarea cerută de sindicate, urmând ca o propunere să-i fie prezentată premierului în şedinţa de Guvern din 7 noiembrie.

Vosganian a spus că discuţiile nu s-au soldat cu stabilirea unui salariu minim pe economie, însă în şedinţa de miercuri a Executivului, vor prezenta premierului Călin Popescu Tăriceanu o "propunere a suportabilităţii în funcţie de estimările făcute".

El a precizat că au fost făcute estimări pentru un salariu minim de 500, 520, respectiv 550 de lei, iar în funcţie de rezultatele acestor estimări se va face, miercuri, o propunere în şedinţa de Guvern.

Potrivit ministrului, creşterea salariului minim înseamnă un impact pe salariul mediu brut şi că, cel mai probabil, valoarea salariului minim va fi undeva între limita stabilită prin Legea bugetului pe 2008 şi cea cerută de sindicate, respectiv 450 şi 540 de lei..

Vosganian a mai spus că diferenţa dintre cele două salarii minime va fi redusă, iar în timp se va produce o unificare.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a apreciat că o zi de grevă generală este foarte costisitoare şi, în plus, sporeşte climatul tensionat, care oricum există în politică.

"Sper să avem o dezbatere a Legii bugetului în Parlament, fără dispute în stradă", a conchis acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păcuraru: Propunerea patronatelor privind salariul minim pe economie, discutată în şedinţa de Guvern.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Păcuraru: Propunerea patronatelor privind salariul minim pe economie, discutată în şedinţa de Guvern3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei