Ministerul italian al Justiţiei ia în calcul posibilitatea transferării în penitenciarele din România a circa 100 de deţinuţi români care îşi ispăşesc pedepsele în Italia, în cadrul procedurilor de expulzare a infractorilor străini, care ar putea fi demarate încă de vineri dumineaţă.
Autorităţile italiene pregătesc primele expulzări, în aşteptarea publicării, vineri, în Gazeta Oficială, a decretului-lege adoptat de Consiliul de Miniştri în reuniunea de urgenţă de miercuri seară şi promulgat la o zi după aceea de preşedintele Giorgio Napolitano. Printre ipotezele luate în calcul de oficialii de la Roma se numără şi transferarea în patrie a unora dintre deţinuţi români din penitenciarele italiene, potrivit paginii electronice a cotidianului Corriere della Sera.
Şeful poliţiei italiene, Antonio Manganelli, a dispus aplicarea imediată a decretului-lege, cerând chesturilor şi prefecturilor să-i monitorizeze pe românii şi romii prezenţi pe teritoriul italian. Mii dintre aceştia riscă să fie expulzaţi din Italia în următoarele zile.
"Factorul determinant va fi gradul de periculozitate socială a indivizilor, care va fi stabilit prin examinarea nu doar a antecedentelor penale ale fiecăruia, ci şi a capacităţii de a se întreţine, care reprezintă un factor de risc în comiterea eventualelor infracţiuni", a declarat Manganelli.
În virtutea decretului-lege adoptat miercuri, prefecţii dobândesc prerogative de semnare a ordinelor de expulzare, care erau rezervate, până acum, ministrului Justiţiei. Poliţia are sarcina de a veghea la punerea în aplicare a ordinelor şi la identificarea persoanelor care nu îndeplinesc criteriile pentru a putea rămâne în Italia.
Potrivit poliţiei, au fost demarate acţiuni preventive, dar şi represive. Joi dimineaţă a fost percheziţionată tabăra de romi de la Tor din Quinto, unde se refugiase Nicolae Romulus Mailat, românul acuzat de violarea şi uciderea unei italience în vârstă de 47 de ani, Giovanna Reggiani. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în alte patru tabere abuzive de pe malurile Tibrului şi ale râului Aniene. Peste 20 de persoane fără acte în regulă au fost conduse la Chestură, iar autorităţile au anunţat că în două zile vor demola toate barăcile din aceste zone. Controale asemănătoare au fost efectuate şi în alte oraşe.
Intervenţiile sunt complexe şi se desfăşoară în colaborare cu autorităţile de la Bucureşti, explică surse din cadrul poliţiei italiene, citate de Corriere della Sera.
"Nu plecăm de la zero", subliniază însă şeful poliţiei italiene. "Controalele au fost demarate în urmă cu câteva luni, aşa cum demonstrează şi datele referitoare la deţinuţi, care relevă o prezenţă puternică a deţinuţilor străini. Acum dispunem de un instrument în plus, deşi nu trebuie uitat că trebuie să facem diferenţa între cei care au capacitatea de a se integra şi delincvenţi. Numai faţă de aceştia ultimii vom da dovadă de fermitate", adaugă Antonio Manganelli, potrivit Corriere della Sera.
Procedura presupune ca persoanele considerate "un pericol pentru siguranţă" să primească ordinul de expulzare, care trebuie validat de un judecător de pace în termen de 48 de ore. Dacă este vorba de persoane care îşi aşteaptă procesul, este necesar acceptul magistratului, în termen de 15 zile. Imediat după aceea, Ministerul de Interne organizează repatrierea străinilor, la bordul avioanelor sau al autocarelor. În cazul românilor, ministerul apreciază că aceste transferuri vor fi efectuate zilnic. În aşteptarea expulzării, românii vor fi cazaţi în centre temporare, destinate imigranţilor clandestini.