Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că informaţiile privind expulzarea a circa cinci mii de români din Italia sunt incerte şi că numai instanţa de judecată sau prefecţii sunt abilitaţi să ia o eventuală decizie în acest sens.
"În primul rând, această decizie de expulzare a aproximativ cinci mii de români este incertă, pentru că se poate expulza un român din Italia doar prin hotărâre judecătorească şi în cazul în care decid prefecţii şi numai în cazul în care cetăţeanul reprezintă un pericol public. Autorităţile italiene au hotărât până în acest moment să fie expulzaţi doar 220 de români care au fost condamnaţi definitiv în Italia şi care îşi vor ispăşi pedepsa în România“, a spus preşedintele ARI.
El a mai adăugat că mai există posibilitatea să fie expulzaţi şi acei cetăţeni care nu au documente, care nu au un loc de muncă stabil şi nu fac dovada că au din ce să se întreţină în Italia.
Terteleac a adăugat că nu a fost luată o decizie în acest sens, deoarece actul normativ care reglementează acest lucru nu a intrat încă în vigoare. "De aceea cred că informaţiile referitoare la expulzarea a cinci mii de români sunt doar poveşti“, a precizat Eugen Terteleac.
El a mai spus că dacă asociaţia pe care o conduce va constata că se comit abuzuri asupra românilor, atunci va reacţiona.
Potrivit sursei citate, vineri după-amiază mai mulţi reprezentanţi ai românilor din peninsulă se vor întâlni cu adjunctul ministrului de Interne din Italia şi cu un reprezentant al Parlamentului European, cu care vor analiza şi discuta decizia autorităţilor italiene de a-i expulza pe români.
Poliţia italiană l-a arestat, miercuri, pe românul Nicolae Romulus Mailat, în vârstă de 25 de ani, originar din localitatea Vurpăr, judeţul Sibiu, pentru agresarea fizică şi sexuală a Giovannei Reggiani, în vârstă de 47 de ani, al cărei trup aproape neînsufleţit l-a abandonat într-un şanţ din apropierea gării Tor di Quinto, din Roma. Victima agresiunii a murit, ca urmare a leziunilor grave suferite, la spitalul Sant'Andrea.
Autorităţile din Roma, Milano, Napoli, Torino şi Florenţa au început să alcătuiască listele cu numele românilor care ar putea fi expulzaţi din motive de siguranţă publică, numărul persoanelor aflate în această situaţie ridicându-se la aproximativ 5.000, relatează La Repubblica, în ediţia online.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a promulgat, joi seara, decretul care permite expulzarea cetăţenilor comunitari dacă aceştia sunt consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei publice. Decretul permite prefecţilor să expulzeze un cetăţean UE dacă acesta este considerat un pericol pentru ordinea publică. Pot fi expulzaţi toţi străinii care sunt cetăţeni UE, sunt majori şi sunt în Italia de mai puţin de zece ani. Decretul a fost adoptat miercuri seara de Guvernul de la Roma, imediat după agresarea şi violarea unei femei de către un rom de origine română.
Ministrul de Interne, Giuliano Amato, şi responsabilii din cadrul poliţiei au preferat să păstreze prudenţa în legătură cu numărul imigranţilor care vor fi expulzaţi. "În următoarele luni ar putea fi expulzaţi câteva mii de străini", a confirmat Ministerul de Interne.
Din primele calcule făcute de carabinieri pe baza arestărilor românilor acuzaţi de delicte grave, medii şi minore reiese că numărul persoanelor expulzate ar putea ajunge la 5.000.
Surse din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au declarat, vineri, că MIRA nu a primit nicio informare din partea autorităţilor italiene cu privire la posibilitatea ca unii dintre cetăţenii români aflaţi pe teritoriul italian să fie repatriaţi.
Potrivit legislaţiei, autorităţile române ar trebui anunţate cu cel puţin 24 de ore înainte ca cetăţenii români să fie repatriaţi, pentru a avea timp să se pregătească.
"Până astăzi (vineri - n.r.), la ora 15.00, nu am primit niciun anunţ în acest sens, ceea ce înseamnă că, până mâine (sâmbătă - n.r.), la aceeaşi oră, nu ar trebui să fie repatriat nici un român din Italia", a declarat sursa citată.