Senatorii au respins, miercuri, propunerea Guvernului ca statul să suporte din anul 2009, şi nu de la 1 ianuarie 2008, sumele datorate la fondul unic de sănătate de pensionarii cu venituri mici.
Ei au adoptat, în acest sens, un amendament la OUG 90/2007 privind unele măsuri financiar fiscale în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi reglementări în domeniul cheltuielilor de personal.
Amendamentul, respins iniţial de Comisia pentru buget, a fost propus de vicepreşedinte acestei comisii, senatorul PSD Viorel Ştefan, şi viza eliminarea din textul ordonanţei a unei prevederi care stipula că statul va suporta, de la 1 ianuarie 2009, contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile, respectiv 10 milioane de lei.
Ştefan a explicat că, potrivit unei legi adoptate în 2006, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, bugetul de stat ar fi trebuit ca, de la 1 ianuarie 2008, să transfere la fondul unic de sănătate suma datorată acestui fond de pensionarii cu venituri mici.
"Acest text ar urma să fie noul temei legal ca să permită guvernului să nu-şi onoreze această obligaţie decât începând cu 1 ianuarie 2009, când va fi alt guvern. Vrem ca să se reîntregească toate sursele fondului naţional unic de sănătate pe principii corecte, în corelare strictă cu numărul de beneficiari ai serviciului de sănătate", a susţinut Ştefan.
În opinia sa, propunerea Guvernului nu ţine cont de aritmetică. "Contribuie jumătate şi beneficiază de servicii un număr dublu de persoane, iar Guvernul care, prin bugetul de stat, îşi finanţează politicile sale, nu vrea să finanţeze acestă politică de susţinere a pensionarilor cu venituri mici", a spus senatorul social-democrat.
Acest amendament a fost susţinut şi de liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, care a susţinut că, prin această ordonanţă, Guvernul încearcă să îşi diminueze propriile venituri, respectivele prevederi contravenind promisiunilor făcute de actualii guvernanţi în campania electorală, precum şi programului de guvernare.
Pe de altă parte senatorii au păstrat prevederea din ordonanţă care stipula că, în anul 2008, nu vor fi acordate tichete de masă personalului din instituţiile publice locale şi centrale, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii.
Deşi un amendament care reglementa opusul acestei prevederi, formulat de liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, a fost supus de trei ori la vot de preşedintele Senatului, senatorul PSD NicoaleVăcăroiu, el nu a întrunit numărul de voturi necesare astfel încât să fie adoptat.
Reprezentantul Guvernului, Ervin Szekely, a precizat că, în prezent, instituţiile publice au posibilitatea să acorde tichete de masă, dar nu au această obligaţie.
Potrivit acestuia, acordarea obligatorie de tichete de masă, în anul 2008, personalului instituţiilor publice ar fi presupus "un efort financiar prea mare", circa 1500 de milioane de lei, el solicitând senatorilor să respingă amendamentul formulat de senatorul PRM.
La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a afirmat că în unele instituţii publice centrale există salarii mari şi "ar fi păcat" ca personalul acestora să beneficieze şi de tichete de masă. Proiectul de lege a fost votat de Senat ca primă Cameră sesizată.
"