România şi Ucraina trebuie să aibă "o politică deosebită" în problema canalului Bâstroe, a afirmat preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko, în discuţia de miercuri cu premierul Tăriceanu, arătând totodată că autorităţile de la Kiev ar dori să aibă în România un susţinător în plan internaţional.
Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte privind colaborarea în plan bilateral şi subiecte aflate pe agenda europeană, iar premierul Tăriceanu a reafirmat sprijinul României pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Preşedintele ucrainean a subliniat, la rândul său, dorinţa Ucrainei de a soluţiona problemele moştenite din trecut. "Trebuie să depunem eforturi şi să depăşim problemele trecutului. Dorim să avem relaţii mai dinamice, mai intense", a spus Victor Iuşcenko.
În acest context, preşedintele Iuscenko a afirmat că autorităţile ucrainene ar dori să aibă în România un susţinător în plan internaţional, se arată în comunicat.
Un alt subiect aflat pe agenda convorbirilor a vizat minoritatea ucraineană din România şi minoritatea română din Ucraina.
Preşedintele ucrainean a propus "o politică total deschisă" în această direcţie, bazată pe reciprocitate, în special în privinţa învăţământului, şi i-a solicitat premierului român să îi transmită care sunt cerinţele autorităţilor pentru şcolile româneşti din Ucraina.
Tăriceanu a agreat ideea, menţionând faptul că minorităţile din România se bucură de toate drepturile pentru prezervarea identităţii culturale.
Cei doi oficiali au abordat şi problema Canalului Bâstroe, preşedintele Iuşcenco afirmând că România şi Ucraina trebuie să aibă "o politică deosebită pentru o zonă deosebită" şi exprimând interesul de cooperare pentru proiecte ecologice şi economice comune.
Premierul Tăriceanu a arătat că aceste proiecte trebuie reglementate prin prisma normelor europene şi trebuie aşteptat punctul de vedere al instanţelor.
"Noi astăzi suportăm consecinţele perioadei comuniste, când Delta era privită ca o resursă economică", a spus Tăriceanu, precizând că România face eforturi deosebite pentru a proteja biodiversitatea din Deltă, între măsurile avute în vedere fiind şi cea de interzicere a pescuitului industrial.
Preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, a declarat, marţi, că zona canalului Bîstroe este teritoriu suveran, unde statul ucrainean are dreptul de a desfăşura o activitate suverană, poziţie comunicată României.
Iuşcenko i-a prezentat premierului Tăriceanu şi un document cu privire la datele a peste 2.000 de militari români căzuţi în Ucraina în timpul celui de al doilea război mondial. Primul-ministru a subliniat faptul că Guvernul României doreşte să finanţeze construcţia unui cimitir pentru aceştia.
În ceea ce priveşte colaborare economică, ministrul Economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la întrevedere, a propus organizarea a două forumuri economice româno-ucrainene, unul la Bucureşti şi unul la Kiev.
"