Doar trei la sută dintre români consumă zilnic cereale integrale, deşi dacă ar face parte din alimentaţie ar putea preveni apariţia colesterolului şi a diabetului, a spus, miercuri, conferenţiar doctor Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Medicul Gabriela Radulian a susţinut, în cadrul unei întâlniri organizate de Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", că un consum constant de cereale integrale poate avea efecte pozitive asupra stării de sănătate, datorită conţinutului lor de substanţe nutritive esenţiale. Ea a precizat că europenii consumă între două şi opt kilograme de cereale integrale.
Astfel, fibrele alimentare scad incidenţa cancerului de colon şi a celui de sân, reduc nivelul colesterolului şi scad trigliceridele sanguine. Totodată, fibrele alimentare, datorită capacităţii mari de absorbţie a apei, cresc volumul alimentelor ingerate şi determină o senzaţie de saţietate precoce, a precizat Gabriela Radulian.
Antioxidanţii şi fitonutrienţii din cerealele integrale reduc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, potrivit American Food and Drug Administration.
Studiile epidemiologice susţin recomandarea cerealelor integrale pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, obezităţii şi cancerului, a mai spus Gabriela Radulian.
Aceasta a adăugat că o alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în cele trei mese principale de pe parcursul unei zile, la care se pot adăuga una, două gustări.
"Cerealele integrale sunt alimente de bază într-o alimentaţie echilibrată, deoarece prin intermediul lor se asigură o serie de nutrienţi esenţiali în alimentaţia zilnică a tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Totodată, cerealele reprezintă o importantă sursă de energie necesară bunei desfăşurări a activităţii zilnice - fizice şi intelectuale", a spus medicul Gabriela Radulian.
Potrivit medicului, cerealele se află la baza piramidei alimentaţiei echilibrate, fiind recomandate în special cerealele integrale. Produsele alimentare care conţin cereale integrale au un amestec bogat de fibre alimentare, vitamine din grupul B, minerale (fosfor, potasiu, magneziu, fier, cupru, zinc), dar şi antioxidanti (vitamina E, seleniu) şi fitonutrienţi. De aceea, ele sunt recomandate de nutriţionişti tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, a completat Gabriela Radulian.
"Produsele cerealiere nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a întregii familii, deoarece ele sunt situate chiar la baza «piramidei alimentelor», cu un aport recomandat de 6-10 porţii/zi, din care cel puţin trei porţii să fie reprezentate de cereale integrale", a adăugat medicul Radulian.
Micul dejun este prima şi cea mai importantă masă a zilei, deoarece trebuie să asigure energia necesară desfăşurării activităţilor din prima parte a zilei. Acesta nu poate fi suplinit de nicio altă masă a zilei şi ar trebui să acopere 20-30 la sută din necesarul zilnic de energie.
"Cereale integrale la micul dejun sunt recomandate datorită conţinutului crescut de fibre, fortifierii cu vitamine şi minerale şi aportului scăzut de calorii şi grăsimi saturate. Însă, pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive, un mic dejun complet ar trebui să conţină, pe lângă cereale integrale, lapte şi produse lactate (furnizează proteine de calitate superioară, calciu, vitaminele D şi A) şi fructe proaspete (principala sursă de vitamina C necesară creşterii rezistenţei organismului la acţiunea agenţilor infecţioşi sau toxici)", a mai spus medicul Gabriela Radulian.
"