Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să majoreze cu 0,5 puncte rata dobânzii de politică monetară, de la 7% pe an la 7,5% pe an, în condiţiile unor semnale că rata inflaţiei va depăşi limita superioară a intervalului ţintit în 2007, a anunţat, miercuri, banca centrală.
"Prelungirea efectelor şocurilor negative de natura ofertei, dinamica înaltă a veniturilor populaţiei, proiectata creştere a cheltuielilor bugetare în ultima parte a anului, precum şi incertitudinile legate de evoluţia cursului de schimb semnalează că inflaţia la sfârşitul anului 2007 va depăşi limita superioară a intervalului de variaţie de 3-5 la sută (asociat ţintei de 4 la sută)", se arată în comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Conducerea băncii centrale arată că media anuală a inflaţiei, estimată în jurul valorii de 4,7%, faţă de 6,56% în anul anterior, indică însă o consolidare a procesului de dezinflaţie în acest an.
"Cu toate acestea, riscul prelungirii abaterii de la ţintă a inflaţiei şi de-a lungul unei părţi a anului 2008 tinde să diminueze impactul favorabil al acestei consolidări şi să afecteze anticipaţiile privitoare la inflaţie ale agenţilor economici şi populaţiei", precizează BNR.
Banca centrală a păstrat la 20% şi 40% din resursele atrase de băncile comerciale nivelul rezervelor minime obligatorii în lei şi, respectiv, valută.
BNR a anunţat că va continua să gestioneze prudent lichiditatea de pe pieţele financiare prin intermediul operaţiunilor de piaţă.
Potrivit băncii centrale, rata anuală a inflaţiei s-a accelerat la 6,03% în luna septembrie în principal din cauza majorării accentuate a preţurilor produselor alimentare şi a influenţei adverse exercitate de corecţia cursului de schimb al leului în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare internationale.
"Dincolo de efectul de bază anticipat, seceta severă din acest an are un impact negativ atât asupra preţurilor produselor alimentare - a căror majorare s-a produs şi pe fondul creşterii semnificative a preţurilor acestor produse pe plan internaţional -, cât şi asupra dinamicii produsului intern brut, ceea ce evidenţiază volatilitatea performanţei anuale a sectorului agricol din România", se precizează în comunicatul BNR.
Conducerea băncii centrale subliniază necesitatea ca politica monetară, alături de celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice, să urmărească ancorarea fermă a anticipaţiilor inflationiste la nivelurile scăzute de inflaţie atinse până în prezent.
"Această orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atât mai necesară cu cât deficitul extern se plasează la niveluri dificil de susţinut pe termen îndelungat, în contextul incertitudinilor crescute ce afectează mediul economic internaţional", se mai arată în comunicat.
Conducerea BNR afirmă că prin majorarea ratei se urmăreşte şi asigurarea unui nivel corespunzător al dobânzii reale, de natură să stimuleze economisirea şi să îmbunătăţească raportul acesteia cu investiţiile, cu efect asupra reducerii treptate a deficitului extern.
Consiliul de administraţie al BNR a examinat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului în data de 5 noiembrie.
Întâlnirea de miercuri a Consiliului de Admnistraţie al BNR a fost ultima şedinţă de politică monetară din acest an, următoarea fiind programată în 7 ianuarie 2008.
"