Sindicaliştii din energie au pichetat, astăzi, Palatul Victoria şi sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, nemulţumiţi de furnizarea de energie scumpă consumatorilor casnici şi IMM-urilor, iar cea ieftină este păstrată "pentru preferaţi".
Peste două sute de sindicalişti au protestat, astăzi, în faţa Executivului, cerând implicarea autorităţilor în organizarea pieţei de energie electrică privind modul în care se elaborează reglementările din acest domeniu. "Piaţa trebuie să fie transparentă, să nu mai aducă prejudicii consumatorilor captivi (casnici şi IMM - n.red.), care de trei ani au fost păgubiţi cu trei miliarde de euro", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Univers - Energia Mileniului III, Dumitru Chiriţă.
Reprezentanţii energeticienilor au depus la Guvern, la ANRE şi la Ministerul Finanţelor câte un memoriu cu toate nemulţumirile lor, pichetele urmând să fie organizate şi miercuri.
Consumatorii captivi plătesc cu până la 40 la sută mai mult la energie electrică faţă de tariful reglementat, din 2004, pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în acest domeniu furnizează acestor consumatori energie mai scumpă şi "consumatorilor preferaţi" energie mai ieftină, potrivit sindicaliştilor BNS.
Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III vor declanşa, la nivel naţional, o campanie prin care cele opt milioane de consumatori casnici şi întreprinderile mici şi mijlocii – care au avut statut de consumator captiv în intervalul 1 ianuarie 2004 - 1 iulie 2007 – vor fi informaţi că au plătit facturi "umflate" cu cel puţin 20 la sută, din vina autorităţilor, declara, în urmă cu două săptămâni, preşedintele BNS, Dumitru Costin.
"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Guvernul au refuzat să respecte obligaţia legală de a furniza consumatorilor captivi cel puţin 20 la sută din producţia proprie de energie electrică de la fiecare producător (conform cu ponderea consumului casnic din total consum), direcţionând energia ieftină produsă de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica spre consumatori industriali preferaţi. În acest fel, consumatorii captivi au fost obligaţi să consume numai energie scumpă şi să plătească facturi cu cel puţin 20 la sută, până la 40 la sută mai mari", explica Costin.
Cele două organizaţii sindicale îi vor informa pe consumatorii afectaţi ce trebuie să facă din punct de vedere procedural pentru a-şi recupera în instanţă banii plătiţi în plus, "sume nu tocmai mici, cel puţin pentru IMM-uri", spunea Costin.
Liderul BNS a spus că se va adresa comisarului european pe Energie, atrăgând atenţia asupra faptului că România nu respectă Directiva europeană 54/2003 privind regulile pe piaţa de energie, iar autorităţile române tolerează abuzurile, cetăţenii fiind obligaţi să plătească în plus la fiecare factură.
BNS şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III au solicitat în scris de mai multe ori acestor instituţii să ia măsuri pentru a organiza piaţa de energie electrică în conformitate cu reglementările europene şi să rezolve câteva probleme punctuale, cum ar fi să oblige producătorii să vândă întreaga cantitate de energie electrică prin ofertă publică, modalitate de vânzare care ar garanta dreptul consumatorului de a-şi alege furnizorul în condiţii de transparenţă şi liberă concurenţă, declara Costin.
Sindicaliştii solicită Guvernului să anuleze contractele încheiate în mod netransparent şi nelegal de unii producători cu anumiţi furnizori "deştepţi", să definească în mod clar ce este un consumator vulnerabil, pentru ce cantitate de energie electrică se acordă subvenţie de la bugetul public şi care sunt reglementările concrete care trebuie respectate la achiziţia şi vânzarea energiei electrice.
De asemenea, aceştia cer Guvernului să ia măsuri pentru ca producătorii să vândă (în condiţii reglementate) consumatorilor vulnerabili sau consumatorilor care nu-şi exercită dreptul de a fi eligibili o cantitate egală cu ponderea consumatorilor respectivi din totalul consumului, să stabilească un tarif unic la nivelul ţării, să organizeze Operatorul Pieţei de Energie Electrică (OPCOM) ca platformă de tranzacţionare a energiei electrice la nivel naţional şi regional şi să asigure astfel transparenţa.
Potrivit sindicaliştilor, în acest moment OPCOM funcţionează ca filială a societăţii Transelectrica şi tranzacţionează energie scumpă. Din punctul de vedere al sindicaliştilor, această instituţie ar trebui să funcţioneze ca o bursă a energiei electrice, să fie independentă, să tranzacţioneze energie ieftină şi să permită astfel cetăţenilor/companiilor accesul la o piaţă cu reguli clare.
"Nu s-a făcut nimic în acest sens până în momentul de faţă. Consecinţa este vizibilă, respectiv un mediu propice comiterii de ilegalităţi, nesiguranţa sistemului şi consumatori vulnerabili puşi să plătească pentru ca alţii să facă profituri uriaşe", afirma Costin.
Mai mult, BNS şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III au adus la cunoştinţa autorităţilor menţionate şi faptul că încalcă flagrant legislaţia care reglementează Sistemul Energetic Naţional, însă spun că reacţia celor puşi să apere interesele tututor cetăţenilor a fost una de tăcere.
"În continuare nu se respectă dreptul salariaţilor de a cumpăra un pachet de 10 la sută din acţiuni prin intermediul asociaţiei salariaţilor de la societăţile de distribuţie şi furnizare, privatizate cu investitori strategici. În continuare este ignorată legea energiei electrice, conform căreia autorităţile au obligaţia să reglementeze dreptul consumatorilor de a alege furnizorul, protecţia consumatorilor vulnerabili, concurenţa loială şi nediscriminarea", potrivit preşedintelui BNS.
În ceea ce priveşte restructurarea şi privatizarea Sistemului Energetic Naţional, BNS şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III consideră că serviciile energetice ar trebui să fie internalizate la societăţile pe care le deservesc (Hidroservurile în cadrul Hidroelectrica, SC Smart în cadrul Transelectrica şi Electrica Serv în cadrul societăţilor de distribuţie), şi că ar trebui luate de urgenţă măsuri pentru stoparea falimentului societăţii Electrica Serv SA, situaţie la care s-a ajuns din cauza achiziţiilor de produse şi servicii la preţuri supraevaluate şi a pierderilor unor lucrări cu parteneri tradiţionali.
De la 1 ianuarie 2008 există riscul ca energia electrică ieftină să fie monopolizată doar de anumite societăţi, iar consumatorii captivi să nu mai aibă acces la acest produs.
"Liberalizarea completă a pieţei s-a făcut la 1 iulie acest an şi doar datorită unor contracte care expiră la sfârşitul acestui an încă mai avem acces, în calitate de cetăţeni obişnuiţi, la energie ieftină. Avem suspiciunea că energia produsă de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica este arvunită deja pe anul 2008 unor clienţi speciali şi inteligenţi, şi, dacă în termen de maximum o lună de zile nu va fi reglementat accesul consumatorilor captivi, bănuielile noastre vor deveni certitudine", a spus liderul sindical.
Costin mai făcea referire şi la anunţul preşedintelui ANRE, potrivit căruia "vom ajunge să plătim de la anul tarife diferenţiate de la regiune la regiune, din cauza unui prost management" şi a cerut Guvernului să găsească urgent soluţii pentru ca achiziţia şi vânzarea de energie să se realizeze în condiţii reglementate de legi.
Din 2008, consumatorii industriali captivi de energie electrică ar putea plăti tarife diferenţiate, în funcţie de zona de distribuţie în care se află, iar în cazul populaţiei preţul final va fi menţinut la nivel naţional, cel puţin până în anul 2010.
"Probabil chiar începând cu 1 ianuarie 2008, pentru consumatorii industriali reglementaţi, vor apărea diferenţieri pe zone", declara Nicolae Opriş, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
El adăuga că, în prezent, are loc o "discriminare pozitivă" asupra consumatorilor industriali captivi faţă de cei eligibili, care au costuri diferite în funcţie de cele opt zone de distribuţie. Consumatorii captivi primesc energie la preţuri reglementate de ANRE, iar cei eligibili îşi aleg singuri furnizorul şi negociază preţurile.
Opriş nu a menţionat care vor fi regiunile cu cele mai mari preţuri, precizând că nu vor fi diferenţe majore între cele opt tarife zonale. El a menţionat că în cazul în care ANRE nu va reuşi să finalizeze, până la finele acestui, calculele legate de tarifele zonale, introducerea preţurilor diferite va fi amânată pentru 1 ianuarie 2009.
Referitor la consumatorii casnici, Opriş preciza că preţul va avea acelaşi nivel în toată ţara, cel puţin până în anul 2010, dată până la care au fost prelungite contractele de reglementare.
În piaţa de energie activează opt firme de distribuţie, dintre care cinci au acţionar majoritar privat. Cele cinci filiale Electrica privatizate, respectiv Dobrogea, Banat, Muntenia Sud, Moldova şi Oltenia, au ca acţionar majoritar grupul italian Enel, în cazul primelor trei, grupul german E.ON, respectiv grupul ceh CEZ. Filialele Electrica neprivatizate sunt Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord.
Piaţa de energie a fost deschisă în totalitate la 1 iulie 2007, ceea ce a permis populaţiei şi micilor consumatori industriali să devină eligibili. Ultima majorare a preţurilor energiei electrice a avut loc la 1 aprilie 2007, când tarifele au crescut în medie cu 3,9%.
"