Casa Naţională de Asigurări de Sănătăate a plătit, până în octombrie, pentru desfăşurarea Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, 137,7 milioane de lei, din care 95,8 milioane pentru analizele efectuate şi 41,9 milioane medicilor de familie, pentru consultaţii.
Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că până în octombrie a fost aprobată alocarea a 196,6 milioane de lei. Pentru asigurarea fondurilor necesare desfăşurării Programului până la sfârşitul lui 2008 va fi necesară o suplimentare de aproximativ 100 de milioane lei, a adăugat preşdintele CNAS.
Peste 2,5 milioane de persoane au fost evaluate în primul trimestru de la începerea programului, iar la 1,5 milioane le-au fost recomandate analize de laborator. Dintre aceştia din urmă, numai 30% au primit indicaţia de a efectua setul complet de analize. Începând cu 1 iulie, au fost realizate peste nouă milioane de analize. În luna iulie au fost prezenţi la medic 26, 13% dintre cei care au primit taloanele. În lunile august şi septembrie, ponderea celor evaluaţi din cei care au primit taloane a crescut la peste 60%.
Riscurile de boală identificate în aceste trei luni de derulare a programului sunt: 23,4 % din populaţia examinată prezintă diferite grade de risc pentru boala diabetică de tip II, 11,35% din populaţia examinată prezintă diferite grade de risc pentru boala cardio-vasculară, 3,41 % din populaţia examinată prezintă diferite grade de risc pentru boala cronica renală, 2-12 % din populaţia examinată prezintă diferite grade de risc pentru diferite tipuri de cancer (ex. 12 % risc cancer de col uterin).
Riscurile medicale amintite provin din analizarea datelor referitoare la populaţia evaluată în aceste trei luni.
Peste 200.000 de persoane, circa 8% dintre cele care au fost evaluate, au fost depistate cu cazuri noi de boală în urma evaluarii şi a confirmarii prin examene de specialitate.
În lunile iulie, august şi septembrie au fost expediate 5,905 milioane de taloane. Dintre acestea, 14, 63% au fost returnate la Poştă şi la Casele judeţene, întrucât destinatarii nu au fost găsiţi acasă, din cauza schimbării domiciliului unor persoane fără a fi operată schimbarea la Evidenţa Populaţiei, a unor deficienţe în bazele de date avute la dispoziţie sau pentru că erau persoane decedate care figurează încă în evidenţele informatizate ale Ministerului de Interne. Taloanele returnate pot fi ridicate, începând de luni, de la Casele Judeţene de Asigurări de Săntate.
"