Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu a declarat, joi, la Expomil, că cele şase programe strategice ale României nu vor putea fi finanţate de la buget, fiind vorba despre sume care depăşesc 10 miliarde de euro, unica posibilitate fiind un sistem de achiziţionare în rate sau pe credit.
Întrebat dacă termenele pentru programele de achiziţie vor putea fi respectate în condiţiile în care bugetul este redus, iar fondurile de înzestrare sunt relative, ministrul Apărării a răspuns: „Cele şase programe strategice ale României nu vor putea fi finanţate din actualul buget şi poate nici din bugetele viitoare.”
„Este vorba despre sume care depăşesc 10 miliarde de euro, la prima strigare. Singura posibilitate este un sistem prin care noi să le achiziţionăm în rate sau pe credit, astfel încât, pe o perioadă de 8-10 ani, să introducem în dotarea armatei române toate cele şase programe”, a adăugat ministrul.
Meleşcanu a explicat că există în acest scop o aprobare a prim-ministrului, precum şi un cadru legislativ care permite începerea tuturor procedurilor de achiziţionare pentru aceste programe.
„Aş spune că nu văd o altă posibilitate la nivelul actual. România a ajuns într-o etapă în care trebuie să schimbe complet echipamentele pe care le-a avut. Aceasta este o chestiune care costă foarte mult şi, în afară de un sistem care să ne permită rate, nu văd o altă posibilitate în condiţiile în care avem şi alte priorităţi - avem şcoli, avem spitale şi, dincolo de militari, suntem cetăţeni români. Ne mor foarte mulţi oameni inclusiv din armată pe şoselele ţării. Ştim că avem nevoie de şcoli mai bune”, a spus Meleşcanu declarându-se însă optimist.
Teodor Meleşcanu a apreciat că deschiderea Expomil dublată de un seminar tot pe teme de apărare este un eveniment foarte important, care are ca principale obiective cunoaşterea stadiului actual de dezvoltare a echipamentelor militare, prezentarea capacităţilor industriei naţionale de apărare şi realizarea unui contact între ministerul Apărării şi firmele producătoare şi care comercializează echipamente militare.
Meleşcanu a făcut aceste declaraţii după ce a vizitat câteva dintre standurile expoziţiei militare. Anterior, în deschiderea evenimentului, el a mulţumit în numele Guvernului şi al Ministerului Apărării pentru participarea la eveniment şi a subliniat contribuţia Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului de Interne, Patromil la organizarea acestui eveniment.
La deschidere au participat, de asemenea, oficiali NATO la Bucureşti, directori de companii de armament naţionale şi internaţionale şi membri ai corpului diplomatic român, printre care ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
Teodor Meleşcanu a făcut o trecere în revistă a firmelor prezente la Expomil şi a vizitat standurile departamentul pentru armament din cadrul Ministerului Apărării, Agenţiei de cercetare pentru tehnologii şi tehnică militară, Taab-Gripen, Thales Eurofigther, IAR Braşov, Selex-Finnmecanica, Rheinmetall, Romsys, Elbit, DCNS şi Uzina Mecanica Tohan.
"