Orban a declarat de asemenea că le-a atras atenţia celorlalţi comisari în legătură cu sensibilitatea acestui subiect şi a precizat că a cerut ştergerea de pe site a "trimiterilor la aşa-zisa limbă moldovenească".
"Vom urmări îndeaproape tot ce se va negocia în viitor pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete", a spus Orban, care s-a declarat mâhnit de comentariile apărute în presa românească potrivit cărora UE a recunoscut oficial limba moldovenească, iar el nu a făcut nimic pentru a apăra limba română.
Orban a reafirmat că, în calitate de comisar, apără şi promovează toate limbile şi alfabetele Uniunii Europene.
Întrebat dacă autorităţile de la Chişinău s-ar putea prevala de documente semnate până în prezent, care menţionează sintagma "limba moldovenească", pentru a vorbi de un precedent, comisarul european a precizat că, din punctul său de vedere, partea română poate bloca orice fel de document care face referire la limba moldovenească.
Orban, care a subliniat că exprimă un punct de vedere personal, a explicat că în viitor urmează să fie negociate cu Republica Moldova documente care pot fi adoptate numai cu unanimitate, ceea ce va permite României să blocheze aprobarea unor decizii în cazul în care situaţia persistă. El a menţionat în acest context o serie de acorduri care se încheie în cadrul politicii de vecinătate, în cazul cărora aprobarea depinde de guverne şi, uneori, chiar de Parlamentele naţionale.
Referindu-se la comentariile potrivit cărora situaţia ar fi fost politizată, Orban a apreciat că a vorbi despre politizare atunci când se face referire la limbi este un pleonasm. "Chestiunile lingvistice sunt politice. Oricine trebuie să înţeleagă că atunci când se vorbeşte despre limbi, se vorbeşte despre identitate naţională", a spus el.
"