Mozaicul artistic parietal care decora zidul exterior al halei principale a fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS), ulterior ROMUPS Suceava, lucrare realizată de artiştii plastici Traian Brădean şi Iacob Lazăr, a căzut sub lama buldozerului.
Firma SC ROBDENIS SRL, contractată de SC IMOTUR SRL Suceava să demoleze toate activele construite ale fostei întreprinderi socialiste, care a fost cândva fala Sucevei, (falimentată, bineînţeles, în democraţia noastră originală), s-a achitat de sarcina de a preda terenul „curăţat” la „cota zero”.
Intenţia de salvare a acestei lucrări nu a avut sorţi de izbândă. Soluţia propusă de directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, nu a găsit susţinere la autorităţile locale şi judeţene.
Mozaicul, intitulat „Cântare omului şi muncii”, a fost proiectat iniţial pentru a decora staţia de metrou din Piaţa Unirii din capitală, dar, până la urmă, pentru că s-ar fi încărcat prea mult costurile construcţiei şi amenajării metroului, a fost realizat şi adus la Suceava, unde s-a construit special un zid pentru amplasarea lui.
Dincolo de titlu, care, în „epoca de aur”, trebuia să rezoneze cu cerinţele partidului (altfel lucrările plastice nu aveau şanse de finanţare), scenele pe care le prezenta mozaicul ilustrau teme cu valoare universală (pacea, maternitatea) sau cu specific tradiţional românesc (păstori, buciumaşi, personaje îmbrăcate în costume populare).
"