Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, i-a transmis, marţi, ambasadoarei Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, îngrijorarea profundă faţă de incidentul petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, la punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni.
MAE informează într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că şeful diplomaţiei române a exprimat îngrijorarea profundă faţă de incidentul respectiv, în care mai multor delegaţii reprezentând autorităţi locale din România li s-a interzis accesul în Republica Moldova.
Adrian Cioroianu a solicitat explicaţii în legătură cu aceste cazuri şi a precizat că aşteaptă din partea autorităţilor competente de la Chişinău răspunsuri clarificatoare privind raţiunile care au stat la baza deciziei de neadmitere a delegaţiilor menţionate pe teritoriul Republicii Moldova.
Ministrul de Externe a reamintit deschiderea deplină a României faţă de cooperarea cu Republica Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinirea aspiraţiilor europene ale Chişinăului, informează sursa citată, adăugând că România şi partenerii europeni au nevoie de dovezi clare şi constante ale ataşamentului Republicii Moldova faţă de valorile şi principiile democratice europene.
Ambasadorul Republicii Moldova, Lidia Guţu, şi-a exprimat regretul faţă de incident şi a menţionat că autorităţile de la Chişinău vor cerceta în detaliu circumstanţele producerii acestuia, se mai arată în comunicat.
Vineri, trei delegaţii româneşti din Bacău, Năvodari şi Târgu Mureş, invitate la Chişinău de către primarul oraşului, Daniel Chirtoacă, au fost întoarse din drum, din punctul de graniţă Albiţa-Leuşeni, fără nicio explicaţie, de către autorităţile de frontieră ale Republicii Moldova.
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a calificat incidentele de la punctul de graniţă Albiţa-Leuşeni drept un "act inamical" la adresa României, un gest politic, premeditat, al unor oficialităţi moldoveneşti, dar şi o încercare de subminare a autorităţii primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
Preşedintele Traian Băsescu a calificat, vineri seară, la Oradea, drept "inadmisibilă" situaţia de la graniţa cu Republica Moldova creată prin refuzul vameşilor moldoveni de a permite accesul unor delegaţii româneşti pe teritoriul statului vecin pentru a participa la sărbătoarea Chişinăului.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că situaţia creată la graniţa cu Republica Moldova este o "dovadă regretabilă" că această ţară se depărtează de valorile şi principiile UE, în loc să se apropie.
Comisarul European pentru Justiţie, Franco Frattini, prezent, duminică, la Chişinău, a cerut explicaţii autorităţilor în legătură cu refuzul vameşilor de la punctul de frontieră Leuşeni de a permite accesul unor delegaţii din România pe teritoriul Republicii Moldova.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că va sesiza forurile internaţionale după ce autorităţile de frontieră ale Republicii Moldova au interzis accesul mai multor delegaţii româneşti, o măsură calificată de acesta drept ilegală, relatează BBC România, în pagina electronică.
"