România ar putea pierde o mare parte a capitalului străin, dacă nu va fi adoptat proiectul de lege a investiţiilor, în condiţiile în cota unică de impozitare nu mai este un avantaj competitiv, a declarat, luni, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
"Gradul de atractivitate a României a fost dat, în mare parte, de cota unică de impozitare. Sunt deja ţări în regiune însă care au anunţat că intenţionează să introducă o cotă unică de impozitare, cum este cazul Bulgariei, unde ar urma să fie aplicată o taxă unică de 10%, sau al Ungariei. În aceste condiţii, România trebuie să fie din ce în ce mai competitivă", a spus Silaghi, la o conferinţă de prezentare a proiectului legii investiţiilor.
El a menţionat că România ar putea pierde o parte importantă din investiţiile străine dacă nu va fi adotat proiectul de lege, care va fi supus dezbaterii publice timp de două săptămâni, urmând să fie transmis Parlamentului spre aprobare în luna noiembrie.
Potrivit proiectului de lege, investitorii străini şi români vor beneficia de facilităţi precum bonificaţii de dobândă la unele credite şi contribuţii financiare de la buget, de până la 2.000 de euro, pentru fiecare loc de muncă nou creat.
Contribuţiile financiare acordate sub forma facilităţilor pentru crearea de locuri de muncă sunt cuprinse între 250 de euro şi 2.000 de euro pe loc de muncă, în funcţie de zona de dezvoltare economică în care este realizată investiţia.
Valoarea contribuţiei financiare de la bugetul de stat pentru fiecare nou loc de muncă direct creat se acordă diferenţiat, în funcţie de categoria investiţiei, nivelul ratei şomajului înregistrat în judeţul în care se realizează investiţia şi a PIB-ului pe locuitor din judeţ.
Facilităţile se acordă de la bugetul de stat investitorilor care creează minimum 200 de locuri de muncă directe, cu obligaţia menţinerii lor pentru o perioadă de minimum cinci ani.
"