"Raportul CSM a fost criticat dur de seful DNA, Daniel Morar, care a incercat sa demonteze punct cu punct observatiile raportului acuzand si felul in care a fost facuta inspectia CSM. In urma deliberarilor, CSM si-a insusit o parte dintre concluziile raportului si a dispus reluarea inspectiei in al doilea trimestru din 2008.
Ce urmeaza? Raportul este trimis procurorului general, care il prelucreaza si il retrimite CSM. Cererea de revocare a lui Tulus, facuta de Chiuariu, ajunge la CSM care trebuie sa dea un aviz, pozitiv sau negativ. Avizul este trimis..... presedintelui care este singurul abilitat sa revoce din functie procurorii sefi, adjunctii lor, procorii sefi de sectie si adjunctii acestora ( Legea 303/2004, privind statutul magistratilor). Cu alte cuvinte, presedintele are ultimul cuvint si toate agitatia e degeaba.
"CSM a constatat ca DNA nu a luptat eficient impotriva coruptiei", a declarat Chiuariu dupa ce reprezentantii CSM si-au prezentat concluziile. El sustine ca cele 12 obiectii facute de magistrati sunt nesemnificative, astfel ca "raportul a fost insusit in cvasitotalitatea lui de sectia pentru procurori a CSM".
Ministrul Justitiei a mai afirmat ca doar in cazul sectiei a II-a a DNA, cea condusa de Doru Tulus, s-a realizat un control de fond, care "arata deficiente manageriale grave, incalcari ale legii".
"As fi preferat sa avem acelasi control temeinic si la celelalt sectii ale DNA", a precizat demnitarul, adaugand ca va cere si alte controale la aceasta institutie.
"Eu personal nu sunt multumit de activitatea domnului Morar, dar deocamdata am cerut doar revocarea lui Doru Tulus", a mai declarat Chiuariu, afirmand ca "toate chestiunile pe care le-am ridicat in luna mai au fost confirmate de raport".
Raport criticat de Morar
Seful DNA, Daniel Morar a criticat in termeni duri raportul CSM. El a precizat ca documentul este public de peste trei saptamani, "desi nu trebuia sa fie asa".
In opinia sa, este normal ca inspectorii care au efectuat controlul la DNA sa constate deficiente, insa la fel de normal ar fi fost ca acestia sa le prezinte la dimensiunile exacte. Totodata, Morar a mai criticat si felul in care s-au facut verificarile. El le-a reprosat inspectorilor ca au ignorat dosarele solutionate atat de procurorii DNA, cat si de procurori sefi de sectie.
Seful DNA a mentionat, totdata, ca inspectorii CSM au omis sa cuprinda in raport evaluarile pe care Comisia Europeana le-a facut in ultimii ani. Pozitia lui Morar a fost sustinuta, de altfel, si de unii membri ai Sectiei de procurori a CSM.
"Criticarea activitatii investigative trebuie eliminata pentru ca declaratiile pe care procurorii le iau in aceasta perioada nu pot fi constituite drept proba", acuza Morar care mai spune ca stabilirea competentei DNA nu este o prerogativa a inspectorilor.
Seful DNA a subliniat ca institutia pe care o conduce nu are obligatia de a instrumenta din oficiu sesizarile facute de unele institutii, iar solutiile NUP trebuie comunicate de DNA, numai atunci cand dispune procurorul general.
Raportul a fost intocmit in perioada august-septembrie, dupa verificari ce au durat mai bine de o luna, derulate de inspectorii CSM. Datele din raport au aparut in presa, dand nastere unui scandal de proportii privind respectarea confidentialitatii asupra unui document emis de CSM.
Saptamana trecuta ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca documentul scoate la iveala "fapte inacceptabile pentru orice parchet din Romania". Pe baza concluziilor, Chiuariu a facut plangere la Parchetul Instantei Supreme pentru procurorii Doru Tulus si Aristotel Popa, sub acuzatia de abuz in serviciu si fals intelectual.
Pe 8 mai, ministrul Chiuariu a cerut revocarea procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a din cadrul DNA. Solicitarea de revocare a lui Tulus, care instrumenta dosarele mai multor politicieni, a starnit imediat un val de reactii pe scena politica.
Ministrul Justitiei a fost acuzat ca prin inlaturarea lui Tulus incearca sa opreasca anchete importante de coruptie in randul politicienilor."