"Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pare sa fi renuntat la intentia de a-i lua presedintelui Traian Basescu dreptul de a numi procurori in functie. Mai mult, planul de actiune dat marti publicitatii de Ministerul Justitiei intra in contradictie cu intentiile declarate ale ministrului Chiuariu, care vrea sa mute numirea a procurorilor la Consiliul Superior al Magistraturii .
Pe de alta parte, Uniunea Europeana a facut un nou apel ca regulile sa ramana neschimbate, iar procurorii sa fie numiti in functii de catre seful statului, ca si pana acum, ca garantie pentru independenta lor.
Ministerul Justitiei a dat astazi publicitatii asa numitul plan de actiune soliticat de Uniunea Europeana, insa documentul nu anunta schimbari in ce priveste modul de numire al procurorilor.
Dimpotriva, in asa numitul bench mark nr.3 din planul de actiune, ministerul spune altceva decat ministrul: „Asigurarea stabilitatii legale si institutionale a structurilor anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii de numire a Procurorului General al Romaniei si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie”.
Ministrul Tudor Chiuariu gandeste insa exact pe dos fata de ceea ce anunta public propriul sau minister.
Acum o saptamana, pe 25 septembrie, Tudor Chiuariu le ceruse senatorilor din Comisia Juridica sa modifice legile astfel incat presedintele sa nu mai poata numi procurori, propunand ca sefii din parchete sa fie alesi de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului justitiei. Si-a reluat teoria acum trei zile, la un seminar international pe tema independentei procurorilor.
Interventia sa avusese loc pe fondul conflictului cu Departamentul National Anticoruptie, care a solicitat recent la Cotroceni un aviz pentru inceperea urmarii penale a ministrului justitiei. Tudor Chiuariu ceruse in luna mai inclocuirea sefulului sectiei a doua, Doru Tulus, care ancheteaza dosarele cu politicieni.
Presa a speculat ca ministrul justitiei urmaresete de fapt, prin modificarea regulilor de numire in functii, schimbarea sefului DNA, Daniel Morar si a Laurei Kodruta Kovesi, de la parchetul general, considerati oamenii fostului ministru, Monica Macovei.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Grey, a declarat astazi, citat de o agentie de presa, ca numirea procurorilor in functii de catre seful statului le garanteaza independenta . In procesul de aderare, Comisia Europeana a subliniat, in repetate randuri, necesitatea garantarii independentei inaltilor oficiali din justitie si a magistratilor.
„Potrivit analizelor noastre, sistemul actual de numire a procurorilor de catre presedintele tarii garanteaza independenta acestora”, a declarat Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, citat de agentia Newsin. „Nu credem ca schimbarea este necesara”, a insistat oficialul european.
Pe fondul avertismentelor UE, ministerul Justitiei a dat astazi publicitatii planul de masuri aseptat de Comisie in luna octombrie. Potrivit unui fost consilier din ministerul Justitiei, Crisi Danilet, planul de masuri ar fi bun, dar este „o prelungire a celui propus de Monica Macovei in martie 2005”.
Din planul de actiune prezentat astazi de ministerul justitiei reiese ca vor avea loc intarzieri fata de angajamentele asumate. Astfel, Agentia Nationala de Integritate nu va functiona in 2007. In plus, noul Cod de Procedura Civila si a noul Cod de Procedura Penala vor fi finalizate in 2008, desi ministrul justitiei anuntase ca le va prezenta in Parlament in toamna acestui an.
Planul de masuri publicat de Ministerul Justitiei este supus dezbateri publice iar peste doua saptamani, pe 17 octombire, va avea loc o masa rotunda cu reprezentantii societatii civile."