Cinci functionari publici din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Dambovita (DGASPC) au fost trimisi in judecata pentru fraudarea cu 10.000 de euro a unui proiect PHARE pentru familii care traiesc in situatii de saracie extrema. Potrivit comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie, cele cinci persoane sunt acuzate de „participatie improprie la infractiuni impotriva Comunitatilor Europene, fals intelectual si abuz in serviciu".
Este vorba despre Ioana Cristea, director executiv DGASPC; Viorica Gabrian, sef Serviciu Achizitii Publice; Andreea Huiu, sef Birou Strategii, Proiecte, Programe si Relatii cu organizatiile neguvernamentale, Lucian Georgescu, consilier si Giusepe Toma, sef birou informatica.
Functionarilor din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Dambovita li se alatura Victos Stavarascu, administrator la mai multe societati comerciale din judetul Dambovita, acuzat si el pentru „infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune”.
Proiectul in cadrul caruia a fost constatata frauda se numeste „Serviciu comunitar pentru familii aflate in dificultate”.
Comunicatul DNA precizeaza ca persoanele mentionate, „in calitate de membri ai echipei de implementare a proiectului, au prezentat mai multe documente false si inexacte.
Aceste documente au fost preluate in rapoartele tehnice finale si financiar - fiscale si anexate la cererea de plata finala, in scopul justificarii cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului si obtinerii transei finale”.
Cel de-al saselea acuzat, Victor Stavarescu, este castigatorul uneia dintre licitatii pentru atribuirea lucrarilor in cadrul proiectului, in calitate de administrator al companiei STAVCONS SRL din Morteni, judetul Dambovita.
DNA transmite ca Stavarescu „a intocmit in fals situatia de lucrari pentru constructia si dotarea spatiului de joaca aferent sediului serviciului comunitar (liste cuprinzand consumuri de resurse materiale, consumuri cu mana de lucru).
Concret, inculpatul a consemnat valori mai mari decat cele reale, date pe care le-a preluat cu ocazia intocmirii unei facturi fiscale, emisa catre Consiliul Judetean Dambovita. In acest fel, i-a indus in eroare pe membrii comisiei de receptie”.
Averile celor acuzati ca au fraudat serviciile sociale
Victor Stavarescu, administratorul STAVCONS SRL este in acelasi timp consilier la Primaria localitatii Morteni. In declaratia sa de avere din anul 2005 sunt trecute un apartament, o casa de locuit, un spatiu comercial si doua terenuri (vezi documentul atasat).
Lucian Georgescu, un alt fucntionar public aflat pe lista acuzatilor, a declarat ca detine doua terenuri si doua case de locuit. Andreea Huiu detine si ea, tot potrivit declaratiei oficiale de avere, doua apartamente.