Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 1 oct 2007 - Anul XII, nr. 230 (3605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Estul Europei: somajul, inlocuit de criza fortei de munca

Luni, 1 Octombrie 2007 (15:05:23)
"Pietele de munca din cele opt state est europene, care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004, plus cele ale noilor state membre, Bulgaria si Romania, au depasit un hop dar au dat peste altul, arata un studiu recent al Bancii Mondiale, citat de publicatia Eubusiness.

Mai precis, cele 10 state care in urma cu aproape doua decenii aveau probleme mari cu somajul, ca urmare a trecerii catre modelul economiei de piata, au reusit in mare parte sa rezolve acest deficit, insa acum se confrunta cu o noua problema - lipsa personalului calificat.

Raportul Bancii Mondiale atentioneaza ca pana la inceputul anului 2000, rata somajului in majoritatea acestor tari fost comuniste era destul de mare, de peste 10%. Perioada a fost caracterizata mai degraba de desfiintarea anumitor locuri de munca decat de crearea de noi locuri de munca.

Noile oportunitati ivite erau insuficiente insa pentru a absorbi personalul care provenea din vechile sectoare, care nu mai rentau.

“Acum doi ani, foarte multi oameni cautau locuri de munca, dar aceste locuri de munca nu existau”, spune economistul Jan Rutkowski, unul dintre autorii raportului Bancii Mondiale.

Momentul schimbarii, spun autorii raportului, a coincis cu aderarea la Uniunea Europeana a celor opt state fost comuniste - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. La inceputul acestui an, Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene, ridicand numarul statelor membre ale blocului comunitar la 27.

In ultimii doi ani, numarul locurilor de munca vacante s-a triplat in Lituania si aproape s-a dublat in Polonia, Cehia si Letonia

Aderarea a fost benefica pentru companiile din regiune, lucru care a condus la cresterea cererii fortei de munca si mai ales a cererii pentru personalul calificat. In ultimii doi ani de zile, numarul locurilor de munca vacante mai mult decat s-a triplat in Lituania, s-a dublat in Polonia situatia fiind aproape identica in Republica Ceha si Letonia.

Emigrarea catre alte state membre UE, in principal din Polonia si din statele baltice catre tarile care si-au deschis pietele de munca, respectiv catre Marea Britanie si Irlanda, a generat o reducere a fortei de munca si a numarului de muncitori calificati in pietele locale.

Banca Mondiala este de parere ca tarile din regiune fac inca prea putine lucruri pentru a-si pune in lumina potentialul existent pe pietele locale.

In Polonia, spre exemplu, numai 54,5% din populatia cu varste cuprinse intre 15-64 de ani a fost activa pe piata muncii, anul trecut, comparativ cu un nivel de 66% atins in cele 15 state mai vechi membre UE. Pentru acest grup, tinta UE de participare pe piata muncii este de 70% si numai Estonia a fost aproape de a atinge aceasta tinta.

Pentru a atenua problema lipsei fortei de munca, analistii Bancii Mondiale au mai multe recomandari. Una dintre acestea se refera la imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii, prin reformarea sistemelor de asigurari sociale.

O alta recomandare este aceea a imbunatatirii nivelului de calificare a fortei de munca prin intermediul reformei sistemelor de invatamant si incurajarea mobilitatii interne. Nu in ultimul, analistii bancari recomanda chiar importul de personal calificat in sectoarele economice deficitare, prin deschiderea pietelor catre muncitorii din alte state."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Estul Europei: somajul, inlocuit de criza fortei de munca.
 Vizualizări articol: 746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Estul Europei: somajul, inlocuit de criza fortei de munca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează