Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, cu ceremonial religios și militar, în Parcul Central „Ion Nemeș” din municipiul Suceava.
După slujba religioasă, oficialitățile județene și locale au avut alocuțiuni despre semnificația acestei zile, apoi Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a decernat ordinul „Crucea Bucovinei” colonelului în retragere Constantin Crăciun, vicepreședinte al filialei „Mușatinii” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonelului (r) Cristian Hociung și maistrului militar (r) Dumitru Davidel, de la filiala Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
În discursul său, prefectul Traian Andronachi a arătat că veteranii „nu sunt doar pagini de istorie”, ci sunt „conștiința vie a unei națiuni care nu a îngenuncheat niciodată” și „prin curajul lor, prin suferințele îndurate pe front, prin demnitatea cu care au slujit tricolorul, ne-au arătat ce înseamnă să iubești cu adevărat țara”.
„Cei care au pus țara mai presus de viața lor ne-au lăsat moştenirea cea mai grea, dar și cea mai nobilă datorie. Să nu uităm. Să nu uităm că libertatea noastră a fost plătită cu sânge. Să nu uităm că demnitatea României a fost apărată cu arma în mână de oameni care nu au cerut nimic în schimb”, a spus Andronachi, adresându-se apoi celor prezenți cu „dragi camarazi” și invitându-i ca, „din lecția vieții eroilor noștri”, „să învățăm ce înseamnă cu adevărat curajul, onoarea și sacrificiul”.
Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, a afirmat că veteranii „sunt piatra de temelie a libertății și păcii de care ne bucurăm astăzi”, „lecție de curaj, patriotism și demnitate pentru generațiile de astăzi și de mâine”. „Fiecare palmă de pământ românesc a fost păstrată prin sângele și jertfa celor care nu s-au mai întors niciodată acasă. Fii, frați, tați, oameni care au plătit cu viața lor pentru ca noi, astăzi, să avem o țară liberă pe care o numim acasă. În cel de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi. Sacrificiul lor ne obligă. Ne-au predat ștafeta cu prețul libertății lor și ne privesc, dincolo de timp, cum ducem mai departe numele și onoarea României”, a afirmat Gheorghe Șoldan. De asemenea, acesta a spus că „libertatea în care trăim astăzi nu a fost și nu este un dar gratuit” pentru că țara „a plătit scump dreptul de a exista, demnă și independentă”. „Astăzi, când vedem din nou războiul la granițele Europei, înțelegem și mai bine cât de prețioasă este pacea, cât de actual este sacrificiul veteranilor noștri. Astăzi, România mai are în viață 437 veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, 13 văduve de război. Cinste și onoare veteranilor României, la mulți ani cu sănătate și respect!”, a spus președintele Gheorghe Șoldan.
Primarul Vasile Rîmbu a invocat data de 29 aprilie 1902, când regele Carol I a consacrat prin înalt decret titlul de veteran de război, în onoarea ostașilor Războiului de Independență.
„Veteranii pe care îi cinstim astăzi și cei care nu mai sunt printre noi ne amintesc că libertatea și pacea sunt câștigate prin sacrificiu. Nu sunt garanții permanente, ci cuceriri care trebuie apărate. Astăzi, la granița României, în Ucraina, vedem, la trei ani de la invazia generalizată, dar de 11 ani deja, un război armat, așa cum nu credeam că va mai exista în Europa. Poate că, într-adevăr, se va sfârși curând. Dar contextul ne obligă să ne reamintim lecțiile trecutului și să rămânem fermi în apărarea valorilor în care credem. Veteranii sunt mărturia vie că, atunci când timpul cere, oamenii trebuie să aleagă cu hotărâre partea dreptății și a binelui. Această alegere ne revine și nouă, astăzi, prin faptele, prin atitudinea și solidaritatea noastră”, a declarat Vasile Rîmbu. În numele sucevenilor, primarul a transmis veteranilor respectul de care se bucură din partea comunității, care le onorează contribuția adusă pe front pentru libertatea și independența țării.
Decernarea Ordinului ”Crucea Bucovinei” a fost un moment emoționant pentru cei care au primit distincția.
Dumitru Davidel a arătat că pentru el medalia reprezintă „nu doar o distincție deosebită, ci o încununare a unei vieți dedicate cinstirii memoriei eroilor României”. „M-am străduit, prin fiecare demers, prin fiecare gest, să păstrez vie amintirea celor care, prin sacrificiul lor suprem, ne-au lăsat moștenire o țară liberă. Eroii nu au cerut nimic în schimb; de aceea cred că este datoria noastră morală să nu-i uităm și să transmitem mai departe poveștile lor de curaj și iubire de neam”, a spus Dumitru Davidel, anunțând că medalia nu-i aparține doar lui, ci „tuturor celor care cred că respectul față de eroi este piatra de temelie a identității noastre ca popor”.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane la monumentul Eroilor. Printre coroanele cu flori de hârtie tricolore aduse de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai partidelor și ai societății civile s-au remarcat cea a Primăriei Suceava și cea a Partidului Oamenilor Tineri, singurele din flori naturale. Flori naturale au depus pe soclul monumentului și copii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Suceava.
Manifestarea a fost organizată de Garnizoana Suceava, în colaborare cu filiala „Muşatinii” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, administrația locală și județeană și instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.