327 de gradații de merit vor fi acordate personalului didactic și personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar sucevean, începând cu 1 septembrie 2025, pe o durată de cinci ani.
Este vorba despre acei angajați merituoși care bifează o serie de criterii stipulate în metodologia de acordare a gradațiilor de merit și care vor primi un spor de 25% din salariul de bază în următorii ani.
Față de 2024, când nu s-au acordat gradații personalului didactic auxiliar, în această sesiune pot depune dosarul pentru gradație de merit bibliotecarii, laboranții, secretarii, pedagogii, administratorii financiari, informaticienii etc.
61 de dosare pentru acordarea acestor sporuri urmează să fie validate.
De cealaltă parte, pentru personalul didactic vor fi acordate 266 de gradații de merit, cele mai multe fiind acordate învățătorilor - 52 și educatorilor – 35.
Pentru învățământ special sunt rezervate 20 de gradații, tot 20 la disciplinele tehnice – ingineri.
La limba engleză vor fi acordate 16 gradații, la limba română – 15, biologie – 7, limba franceză – 6, informatică – 6 etc.
Tot în anul 2025 vor fi acordate 25 de gradații de merit pentru cei care dețin funcții de conducere, îndrumare și control.
Punctajul minim pe care trebuie să-l obțină candidații în urma evaluării dosarelor este de 75 de puncte.
La concursul pentru acordarea gradației de merit pot participa profesorii care au performanțe deosebite în inovarea didactică, în pregătirea preșcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor distinși la concursuri școlare, faza națională și internațională.
Sunt recompensați profesorii cu rezultate notabile/ măsurabile obținute în activitățile culturale și educative organizate în școală și finalizarea unor proiecte de parteneriat educațional, cu impact la nivel local/ județean/ național.
De asemenea, sunt apreciate activitățile desfășurate în vederea realizării echității în educație (activități de remediere școlară, grădiniță de vară, activități de desegregare, de educație incluzivă, nediscriminatorie), participarea la cursuri de formare, integrarea copiilor cu cerințe educative speciale în școlile de masă, finalizarea unor proiecte de parteneriat educațional, activități practice, educative, pentru formarea de abilități de comunicare, antreprenoriale și tehnice etc.