Trei elevi din județ au fost premiați la etapa națională a Olimpiadei de limba franceză, competiție care a avut loc în perioada 22-26 aprilie 2025, la Ploiești, județul Prahova.
Elevii s-au întors cu distincții acordate de Ministerul Educației și Cercetării și de Inspectoratul Școlar Județean Prahova.
Astfel, Premiul al III-lea, acordat de Ministerul Educației și Cercetării, a fost obținut de eleva Carp Raluca Ioana, clasa a X-a, categoria Bilingv, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava (îndrumători, prof. Mocanu Luminița și prof. Ciurari Laurica). Eleva Carp Raluca Ioana a obținut și Premiu special pentru excelență și creativitate acordat de Inspectoratul Școlar Județean Prahova.
Inspectoratul Școlar Județean Prahova a mai acordat elevilor suceveni următoarele distincții:
- Premiu special - Bărbosu Alina Nicoleta, clasa a VIII-a Normal, de la Școala Gimnazială Zvoriștea (îndrumător prof. Ciornei Daniela);
- Mențiune Specială - Scorțanu Marian Ștefan, clasa a X-a Normal, de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc (îndrumător prof. dr. Pintilie Ana-Maria).
Lotul olimpic al județului Suceava a fost format din opt elevi, aceștia fiind însoțiți de prof. Daniela Ciornei, de la Școala Gimnazială Zvoriștea.
De asemenea, din Comisia Centrală a Olimpiadei de limba franceză, a făcut parte, în calitate de membru evaluator, prof. dr. Constantin Tiron, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, inspector școlar pentru limbi moderne – limba franceză la IȘJ Suceava.
- „Experiența trăită acolo, emoțiile, noile prietenii legate, socializarea, (…) toate acestea valorează enorm”
Probele din cadrul olimpiadei (proba scrisă și proba orală) au fost organizate la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Ploiești.
Proba scrisă a vizat competența de înțelegere a mesajului scris, respectiv competența de producere a mesajului scris, iar proba orală a vizat competența de receptare a mesajului oral și competențele de producere a mesajului oral și de interacțiune orală.
“Felicitări tuturor elevilor și profesorilor îndrumători! Chiar dacă nu de fiecare dată reușești să obții un premiu, un mare câștig este, în primul rând, faptul că ai ajuns la etapa națională. Apoi, experiența trăită acolo, emoțiile, noile prietenii legate, socializarea cu ceilalți participanți, noile locuri descoperite, obiectivele vizitate, toate acestea valorează enorm în devenirea personală a fiecărui tânăr. Cu alte cuvinte, toți elevii participanți sunt câștigători!”, a transmis insp. Constantin Tiron.
Informațiile se regăsesc și pe site-ul de informare al profesorilor de limbi moderne (franceză, italiană, spaniolă, rusă modernă) pe care îl gestionează insp. Tiron - https://lang-platform.eu/suceava/ .