Reglementările referitoare la prescrierea medicamentelor compensate 90% pentru pensionarii cu venituri de până la 2.020 lei/lună a fost una dintre principalele teme de interes și dezbatere la întrunirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care a avut loc vineri, la Prefectura Suceava. La întâlnire a participat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, care a explicat cum funcționează acest program.
Potrivit prefectului de Suceava, Traian Andronachi, în primul trimestru al acestui an, 11.830 de pensionari au beneficiat de 19.976 rețete compensate 90%, valoarea acestora fiind de 3,36 de milioane de lei, din care 1,87 milioane de lei plătiți din Fondul Național al Asigurărilor de Sănătate şi 1,49 milioane de lei din transferuri din bugetul Ministerului Sănătății.
Tot în primul trimestru, consumul de medicamente în ambulatoriu (farmacii cu circuit deschis) la nivelul judeţului a fost în valoare de 99,15 milioane de lei, din care pentru medicamente gratuite şi compensate – 62,36 milioane de lei și pentru medicamente gratuite din cadrul programelor naționale de sănătate - 36,78 milioane de lei.
Pentru medicamente compensate și gratuite și programele de sănătate în tratamentul ambulatoriu au fost eliberate 364.083 rețete, cu o valoare medie pe rețetă de 272,34 lei.
Directorul CAS Suceava, Cristi Bleorțu, a arătat că în cadrul programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referinţă al medicamentelor se asigură medicamente compensate cu 90% din prețul de referință pentru tratamentul în ambulatoriu al pensionarilor care realizează venituri din pensii și indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 2.020 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Pentru a beneficia de medicamente în cadrul acestui program, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie şi actul de identitate, iar acesta va consemna în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultații numărul talonului şi cuantumul pensiei şi indemnizaţiei sociale pentru pensionari. În situația în care la nivelul cabinetului medical nu există înscrisuri privind numărul talonului şi cuantumul pensiei şi indemnizaţiei sociale pentru pensionari (talon de pensie în original sau copie sau nu sunt consemnate în fişa pacientului/în registrul de consultații numărul talonului şi cuantumul pensiei şi indemnizaţiei sociale pentru pensionari) pentru prescripția eliberată de medic, răspunderea revine medicului prescriptor.
Medicii de familie pot prescrie în cadrul acestui program o singură rețetă distinctă cu compensare 90% din preţul de referință, pentru maximum 3 medicamente din sublista B a cărei contravaloare la nivelul prețului de referinţă este de până la 330 lei pe lună/prescripţie, pentru pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 2.020 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.
Medicii de specialitate din ambulatoriu, precum şi medicii de specialitate din spital, aflați în relație contractuală cu CAS Suceava, sunt obligați să elibereze scrisoare medicală pentru pensionarii care realizează venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 2.020 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.