Apariție surprinzătoare la Ocolul Silvic Râșca, din cadrul Direcției Silvice Suceava - barza neagră (ciconia nigra) o specie foarte rară în România, protejată la nivel european.
Apariția perechii de berze negre este cu atât mai specială cu cât această specie preferă zonele liniștite, retrase, cu păduri bogate și ape curate, departe de agitația umană.
Cu penajul ei negru, strălucind în reflexe verzui-metalice, burta albă și ciocul roșu aprins, este ușor de identificat și indică un ecosistem sănătos și echilibrat.
La nivel european, populația acestei specii este estimată la 9.800 și 13.900 de perechi cuibăritoare, iar în România, la doar 1.175 – 2.724 de perechi clocitoare.
Cunoscută și sub numele de cocostârc negru, această pasăre elegantă și sfioasă este puțin mai mică decât barza albă și își face cuibul în păduri, pe care îl reface și îl folosește ani la rând.
Hrana sa include țipari, mamifere mici, broaște, râme, moluște, lipitori, șopârle sau insecte.
Asemenea berzei albe, barza neagră este aproape mută și se manifestă prin “clămpănitul” ciocului, dar mai rar, mai scurt și fără mișcările de gât caracteristice berzei albe.
Ocolul Silvic Râșca, subunitate a Direcției Silvice Suceava, se remarcă astfel ca un areal important pentru biodiversitate, oferind condiții prielnice pentru specii sensibile și protejate, precum barza neagră.