Echipele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au avut activitate intensă și în mini-vacanța de Paște. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Monica Terteliu-Băițan, a declarat că din 18 aprilie până pe 21 aprilie, la amiază, la UPU Suceava s-au prezentat 688 de pacienți, dintre care aproximativ 200 au fost copii cu vârste până în 16 ani.
Din numărul total de prezentări, circa 540 de pacienți au fost încadrați în cod verde, iar 48 de prezentări au fost de cod alb, adică simple consultații medicale. Conform declarației dr. Terteliu, printre cei care au avut nevoie de asistență medicală de urgență s-au numărat un pacient rănit într-un accident rutier și trei pacienți care au suferit agresiuni. De asemenea, dintre cei 688 de pacienți care s-au prezentat la UPU, au avut nevoie de internare doar 163 de pacienți, 5 având o stare generală gravă și fiind internați direct la terapie intensivă.
Reamintim că toate cazurile care ajung în UPU primesc un cod de urgență și sunt trecute printr-un proces de triaj, care înseamnă evaluarea și clasificarea pacienților în funcție de starea lor clinică, simptome, vârstă și antecedente medicale, stabilitatea funcțiilor vitale și potențialul de agravare a stării de sănătate.
Codurile după care se face încadrarea sunt: cod roșu – implică resuscitare și este o urgență majoră; cod galben – pacient critic, urgență severă, care necesită tratament rapid; cod verde - urgent, dar urgență moderată, tratabilă în timp; cod albastru – non urgent, poate aștepta mai mult timp; cod alb - consult, caz fără urgență medicală.
Conform protocolului Ministerului Sănătății, timpul maxim de preluare în zona de tratament este de 60 de minute pentru cod verde, 120 de minute pentru cod albastru, 240 de minute pentru cod alb, dar lista de așteptare se modifică constant atunci când apar cazuri grave.
Este important de știut că la Urgențe nu se aplică regula „primul venit, primul servit”, adică dacă sosește o victimă rănită grav într-un accident rutier, pacienții cu cod verde sau albastru rămân în așteptare și este preluată urgența.
Timpul de așteptare este, de asemenea, influențat de numărul de paturi disponibile, de numărul de medici și de asistenți medicali de pe tură, timpul necesar pentru analize, investigații și consulturi de specialitate.