50 de tineri au deprins meșteșugul încondeierii ouălor în cadrul unui proiect derulat de Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” și Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina. În pragul sărbătorii Învierii Domnului, s-a desfășurat a III-a ediție a atelierului de încondeiere ouă la care participă tineri suceveni.
Pr. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a însoțit copiii la atelier și a spus că „încondeierea ouălor este un adevărat meșteșug, care face parte din arsenalul de tradiții românești creștine de Sfintele Paști. În Bucovina se conservă foarte bine acest meșteșug datorită artiștilor încondeietori care au transformat tradiția aceasta într-o artă, recunoscută, admirată și apreciată pe întreg globul pământesc”.
Cei 50 de tineri au deprins meșteșugul încondeierii ouălor în holul Centrului Cultural Bucovina, unde a fost amenajat un atelier special pentru ei. Tinerii au avut tot ce le trebuie pentru ca din mâinile lor să iasă niște ouă frumos decorate. S-au ghidat după cataloage cu modele tradiționale, au folosit chișițe rezistente, lămpi speciale, ceară naturală și nelipsita vopsea roșie, atât de prezentă pe suprafața oului încondeiat.
„Această activitate a fost iarăși un prilej bun pentru tineri să se cunoască între ei, să comunice mai mult și cu folos. A fost ca un medicament pentru generația tânără care este datoare să păstreze vii tradițiile poporului român creștin, o oază de sănătate și odihnă pentru mintea prea obosită de petrecerea îndelungată pe telefon. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dăruit sănătate și am ajuns aceste clipe din viața noastră. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere. Mulțumim distinselor doamne Herna și Eutasia de la Centrul Cultural Bucovina și distinselor doamne Eugenia și Gabriela de la Iași. Mulțumim tinerilor noștri pentru toată implicarea lor”, a completat pr. Justinian-Remus A. Cojocar.