Dosarul în care s-a dat prima condamnare în ceea ce îl privește pe comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări, nu se va mai judeca la Suceava.
Unul dintre inculpați a cerut strămutarea dosarului, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis solicitarea și a decis că dosarul se va judeca la Curtea de Apel Iași.
Este vorba de dosarul în care Radu Obreja a primit o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.
În același dosar a fost judecat și Mihail Martin, ofițer al Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, care a fost condamnat la 6 ani și 4 luni.
O a treia persoană judecată în acest caz este Radu Popovici, care a primit o pedeapsă de 5 ani și 8 luni de închisoare.
Soluția a fost dată de Tribunalul Suceava, iar acum un verdict final îl vor da magistrații de la Curtea de Apel Iași.
· Cum s-ar fi derulat faptele pentru care s-au dat condamnările
Anchetatorii spun că faptele din acest dosar au legătură cu infracțiunile cercetate în dosarul mare, al ”fabricii de permise”, și care privește acordarea ilegală de permis de conducere prin intermediul unei rețele puse la punct la nivelul Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava. Această grupare infracțională ar fi fost pusă pe picioare și era coordonată de comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fost șef al serviciului.
”În acest context, inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulate la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020, ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Concret:
- l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție;
- i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție;
- l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție;
- i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale de corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate (constând în restituirea sumei de bani pretinse cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere”, se arăta în comunicatul DNA Suceava.
· Mita ar fi fost un autovehicul de teren la mâna a doua
Potrivit anchetatorilor, pe 18 august 2020, Mihail Martin ar fi pretins, prin intermediul lui Radu Popovici, de la comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, un autoturism de teren la mâna a doua, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul. În schimb, ofițerul de la DGA trebuia să ”nu vadă” o sesizare și să ofere o serie de informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. ”Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permisele de conducere. În același context, la data de 9 octombrie 2020, inculpatul Martin Mihail, în aceeași calitate, ar fi accesat în mod ilegal baza informatizată de date administrată de Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conținea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori) pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliție din cadrul Compartimentului permise Suceava. Ulterior, informațiile respective ar fi fost transmise inculpatului Obreja Radu Ionuț, care îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunțuri împotriva sa”, se mai arată în rechizitoriul DNA Suceava.