Prof. Laurica Ciurari, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, a fost distinsă de ambasadorul Republicii Franceze în România, Nicolas Warnery, cu ordinul „Palmes académiques” în grad de cavaler, una dintre cele mai vechi și prestigioase distincții franceze, fiind instituită în anul 1808 de către împăratul Napoleon Bonaparte.
Prin acordarea acestui ordin, statul francez recunoaște eforturile prof. Ciurari de a promova valorile francofoniei, limba, cultura și civilizația franceză, precum și angajamentul acesteia de a consolida legăturile culturale și educaționale între România și lumea francofonă.
Prof. Laurica Ciurari predă la Colegiul „Petru Rareș” din 1996, iar de peste 10 ani coordonează secția francofonă a colegiului.
Distincția i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii găzduite de colegiul sucevean, marți, 15 aprilie, în prezența conducerii instituției, a profesorilor și a elevilor secțiilor francofone.
„Sunt profund emoționată și recunoscătoare pentru această distincție, pentru onoarea de a primi acest ordin. Am rostit un discurs de mulțumire, mulțumiri adresate școlii și echipei care m-au susținut, părinților, elevilor și reprezentanților statului francez”, a menționat prof. Ciurari.
· Întâlnire a elevilor, profesorilor cu ambasadorul Franței
La ceremonia de la Colegiul „Petru Rareș”, Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze în România, a fost însoțit de Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, de Josette Hereson, consilier politic la ambasada franceză, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Mariana Șovea și de alți reprezentanți ai Alianței Franceze din Suceava.
Potrivit reprezentanților liceului, „Întâlnirea Excelenței Sale cu elevii și profesorii colegiului nostru s-a înscris pe linia permanentei preocupări a Ambasadei Franței pentru promovarea învățământului în limba franceză și pentru extinderea și întărirea legăturilor dintre școlile românești și cele din Franța.
În acest context, domnului ambasador i-au fost prezentate de către elevi ai secției francofone activitățile specifice: rezultatele la olimpiada națională de profil, participarea la concursul național de dezbateri în limba franceză, bursele <Elena Văcărescu> prin care elevi ai secției francofone urmează cursuri în liceele franceze etc.
După o scurtă prezentare a activităților nonformale ale colegiului, cu accent pe secțiile francofone, dl ambasador a răspuns întrebărilor elevilor noștri”.
La finalul întâlnirii, oaspeții francezi s-au delectat cu o scenetă în limba franceză, prezentată de elevii clasei a VI-a, cu predare intensivă a limbii franceze, coordonați de prof. Luminița Mocanu, și cu o arie din opera „Carmen” de Georges Bizet, interpretată de prof. Viorica Daud Corjan.