Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 14 apr 2025 - Anul XXX, nr. 87 (8922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9775 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3683 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Comunitatea evreiască din Suceava a intrat în sărbătoarea Paștelui cu simbolica masă de Seder

Luni, 14 Aprilie 2025 (11:50:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Paștele evreiesc (Pesah) a început în acest an în seara de 12 aprilie și durează până în seara zilei de 20 aprilie. Evreii suceveni au celebrat la comunitate, cu tradiționala masă de Seder, care semnifică eliberarea din sclavia din Egipt. Lumânările au fost aprinse în acest an de două dintre fetițele din comunitate, Ariela și Ema. Președintele Sorin Golda a vorbit despre semnificația sărbătorii și despre importanța de a li se spune copiilor ce înseamnă Paștele și tradițiile pentru statornicia poporului evreu, iar rugăciunile specifice și ritualul pentru cina simbolică de Seder au fost citite de oficiantul religios Daniel Blumenfeld.

Acesta a subliniat că Pesah și masa de Seder le amintesc evreilor an de an, oriunde s-ar afla în lume, despre valoarea libertății. Platoul tradițional cuprinde: azima, pâinea sărăciei, este făcută doar cu apă, făină și sare, nedospită și semnifică robia în care au fost în Egipt; haroset, un amestec de nuci măcinate, mere, scorțișoară și miere, simbolizează mortarul folosit de sclavii evrei în Egipt pentru construcțiile faraonului; ou fiert tare, care simbolizează viața și renașterea; apă sărată, simbolul lacrimilor; maror - hrean amar, care simbolizează greutățile sclaviei; karpas - amestec de cartofi fierți sau ridichi și pătrunjel, simbolul subnutriției sclavilor evrei, dar și al noului anotimp al primăverii; zeroah - carne cu os prăjită, semnul mielului sacrificat şi al puterii divine, care i-a scos pe evrei din Egipt.

Citirea ritualului mesei este o împlinire a poruncii adresate fiecărui evreu de „a spune fiului său” despre eliberarea din robie, așa cum este descrisă în Cartea Exodului. Un ritual așteptat de copiii care participă la Seder este căutarea Afikomen-ului. La începutul cinei, Daniel Blumenfeld a rupt în două o azimă și a ascuns bucata mai mare. Spre sfârșitul Sederului, copiii au căutat-o și au fost răsplătiți cu bani când au găsit-o. Fiecare participant la cina simbolică a primit o bucățică din Afikomen, ca semn al mântuirii prin suferință și ca simbol al faptului că în viață sunt întotdeauna multe de descoperit și un îndemn de a merge pe calea cunoașterii.

Interdicția de a mânca aluat dospit în timpul celor opt zile de Paște îi învață pe evrei că nu orice este permis, iar atunci când un lucru este permis, trebuie să înțeleagă exact ce înseamnă pentru că libertatea este puterea de a spune: „aleg să nu beneficiez de acest lucru”.

De la azimă, pâinea coaptă rapid, în exact 18 minute, pentru a nu permite dospirea aluatului din făină și apă, lecția care trebuie învățată este valorificarea clipei. Întârzierea, chiar și cu o secundă, înseamnă diferența dintre a câștiga și a pierde. De ce 18 minute? Pentru că numărul 18 este legat în ebraică de cuvântul „hai”, care înseamnă „viață”. Viață în sensul de viață trăită, de a te bucura de toate lucrurile permise. În seara de Seder, sensul mesei festive este de a înțelege că libertatea adevărată este abilitatea de a sfinți viața, nu de a fugi de ea.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comunitatea evreiască din Suceava a intrat în sărbătoarea Paștelui cu simbolica masă de Seder.
 Vizualizări articol: 1712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Comunitatea evreiască din Suceava a intrat în sărbătoarea Paștelui cu simbolica masă de Seder5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei