Târgul de Paște, organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Shopping City Suceava, în perioada 12–17 aprilie a.c., își așteaptă oaspeții.
Evenimentul este dedicat tradițiilor pascale din Bucovina, promovând meșteșugul încondeierii ouălor, industria casnică textilă, portul tradițional, opincăritul, prelucrarea lemnului, împletituri, alimentația tradițională și miniaturile artizanale.
Consiliul Județean a informat, printr-un comunicat de presă, că la târg participă douăzeci de meșteri populari, care expun și demonstrează, în cadrul unor ateliere, arta încondeierii ouălor și a altor meșteșuguri pe care aceștia le practică.
Expertul etnograf Eutasia Rusu, de la Centrul Cultural „Bucovina", a explicat că în această zonă calendarul religios este centrat pe sărbătoarea Învierii Domnului (cu dată schimbătoare). Ciclul pascal, adică intervalul de timp când Paștele revine exact la aceeași dată, are 532 de ani și toate sărbătorile cu dată schimbătoare din an sunt în relație cu data Paștelui.
„Paștele este centrul sărbătorilor ținute de popor, fiind pregătit îndelung, în fiecare familie, în fiecare casă și comunitate. În cele 10 săptămâni care premerg Paștelui, poporul intră într-o pregătire îndelungată, îngăduindu-și să dea prioritate vieții interioare. De aceea, perioada premergătoare Paștelui, Păresimile (Postul Mare) și Săptămâna Patimilor sunt trăite în mod diferit, inclusiv sub aspect alimentar, cât și comportamental. Specific Bucovinei este să se decoreze ouă pascale, ocupație ce începe după numărătoarea ouălor de la Miezii-păreți (jumătatea Postului Mare), întrucât ouăle muncite presupun multă muncă și timp. Ouăle boite (vopsite într-o culoare = merișoare) se pregătesc în Săptămâna Patimilor, fiind destinate exclusiv consumului, în timp ce ouăle decorate (muncite: încondeiate, închistrite, pictate, scrise sau cu aplicații de mărgele) sunt destinate mai ales darului și decorării, așa încât se pregătesc începând cu mijlocul postului”, arată expertul entograf.
De asemenea, Eutasia Rusu a scos în evidență că bucovinenii ar ridicat la rang de artă meșteșugul decorării ouălor, transformând tradiția în „brand cultural” și mijloc de trai, „oul pascal bucovinean fiind un ambasador cultural eficient, dar și un produs vandabil, mult apreciat și căutat”.