Două persoane în vârstă au fost înșelate de escroci prin metode diferite.
Una din sesizări a venit din partea unui bărbat de 66 de ani, din Suceava. Acesta le-a spus polițiștilor că în timp ce căuta pe internet a observat un anunț prin care erau puse în vânzare acțiuni la o societate energetică.
A cerut detalii și i s-a cerut să lase un număr de telefon. A fost sunat de un așa zis reprezentat al companiei.
Așa se face că de pe 28 februarie și până pe 10 aprilie ”a cumpărat” acțiuni în valoare totală de 7.300 de euro. Într-un final s-a prins că a fost înșelat și a anunțat poliția.
Un alt caz a avut în prim-plan o femeie de 75 de ani, din satul Zaharești, comuna Stroiești.
În cursul zilei de sâmbătă, 12 aprilie, aceasta a fost abordată de trei necunoscuți care s-au oferit să-i vândă 15 metri steri de material lemnos, speciile fag și brad.
Femeia a plătit 5.150 de lei, iar necunoscuții au plecat. Puțin mai târziu, la locuința septuagenarei a ajuns fiul acesteia, care și-a dat seama că întreaga cantitate de material lemnos era mai mică.
În realitate, femeia a cumpărat 8,08 metri steri, fiind păcălită cu 2.500 de lei.
- Sfaturile polițiștilor
Reprezentanții IPJ Suceava au venit cu o serie de sfaturi pentru a evita actele de înșelătorie.
Atenție sporită și la utilizarea motoarelor de căutare în mediul on-line și la accesarea anumitor link-uri de pe rețelele sociale!
Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să respectați următoarele sfaturi esențiale:
Nu accesați link-uri suspecte!
Evitați să dați click pe link-uri primite din surse necunoscute, fie că le primiți pe e-mail, SMS, rețele sociale sau aplicații de chat. NU completați date personale sau bancare pe astfel de site-uri!
Verificați legitimitatea ofertelor!
Dacă primiți o ofertă care pare „prea bună ca să fie adevărată”, cel mai probabil așa este. Nu accesați materialele respective înainte de a verifica pe canalele oficiale ale companiei dacă promoția este reală.
Atenție la etichetări în postări cu „câștiguri garantate”!
Dacă sunteți etichetați într-o postare care promite câștiguri mari, este foarte probabil să fie vorba de o înșelătorie online. Nu dați click și nu distribuiți mai departe!
Fiți vigilenți la mesajele care par să vină de la bănci!
Băncile nu solicită niciodată datele cardului, parole, PIN-uri sau coduri de autentificare nici prin telefon, nici prin SMS, e-mail sau formulare online.
Nu divulgați datele cardului!
Nu furnizați niciodată informații precum: numele de pe card, numărul cardului, data de expirare, codul CVV2/CVC sau codul PIN. În cazul plăților online, asigurați-vă că site-ul este securizat (link-ul începe cu https).
Dacă trebuie să primiți bani, oferiți doar IBAN-ul!
Nu dați niciodată datele cardului pentru a primi bani. Singura informație necesară este IBAN-ul (24 de caractere, litere și cifre). Solicitarea datelor cardului este o capcană!