Proiectul variantei ocolitoare a orașului Gura Humorului a mai depășit o etapă în procesul de realizare practică. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a declarat că a fost împreună cu echipa de conducere a Direcției Județene de Drumuri și Poduri la Ministerul Transporturilor, pentru a pleda în favoarea acestui proiect, vital pentru fluidizarea traficului rutier spre zona de munte. „Proiectul, în varianta half-profile, care ne permite să demarăm lucrările până la sfârșitul acestui an, a trecut astăzi prin Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al Ministerului Transporturilor. Avem susținere și vom merge mai departe în ritm accelerat. Urmează CTE-ul interministerial și hotărârea de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai variantei”, a declarat Gheorghe Șoldan.
Acesta a subliniat că planul pe care el și echipa de la Drumuri Județene l-au făcut pentru centura orașului Gura Humorului reprezintă „soluția realistă”, nu „desene pe hărți” „arătate oamenilor o dată la 4 ani, în scop electoral”.
„Îmi doresc să scoatem cât mai repede lucrările la licitație și să ne apucăm de treabă chiar din acest an. Știu că mulți nu cred decât când vor vedea utilajele la treabă și le dau dreptate, pentru că oamenii au fost amăgiți ani la rând. Le cer doar atât: puțină răbdare. Nu ani. Luni”, a spus șeful administrației județene.
Conform noului proiect, varianta ocolitoare Gura Humorului va avea o lungime de 9,4 km și va lega DN 17 de DN 2E, scoțând complet traficul greu din oraș, pe profil de drum național, pentru că „nu ne permitem să mai stăm încă 10-15 ani sperând la o finanțare de peste 700 de milioane de euro pentru o variantă de autostradă”.
Platforma este de 16,5 metri, sunt prevăzute benzi de încadrare, viaducte, poduri și pasaje care vor traversa râul Moldova, râul Humor, pârtia de schi și parcul orașului. Traseul va trece prin Frasin, Gura Humorului și Păltinoasa, cu două sensuri giratorii mari: unul la intrarea dinspre Frasin și altul, reproiectat, în zona DN 17 – DN 2E din Păltinoasa. Durata totală a proiectului este de 3 ani – 6 luni proiectare, 30 de luni de execuție.
„Este o variantă ocolitoare în regim de drum național, care, ulterior, când va veni marea finanțare, poate fi transformată în profil de autostradă. Un proiect important pentru Gura Humorului, pentru întreaga zonă și pentru județ. Mă lupt pentru acest proiect din prima zi a mandatului. N-au trecut nici șase luni de atunci, dar am reușit să facem pași mari înainte. M-am confruntat, și încă mă confrunt, cu birocrația, cu mentalități greu de schimbat și cu inerția unora din sistem. Tocmai de aceea, mă bucur sincer pentru fiecare etapă pe care o depășim. Cu fiecare pas ne apropiem de ziua în care vom vedea constructorii și utilajele pe teren. Ziua în care până și cei mai sceptici vor crede că nu sunt doar vorbe de politician”, a mai spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan.