Ampla acțiune a polițiștilor de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava din 2 aprilie, privind arme aduse din străinătate în mod ilegal și deținute de braconieri din zona Mălini, a continuat cu reținerea în arest a celor despre care sunt date că erau mai mult decât simpli deținători ai unei arme.
Șase inculpați au fost reținuți în arest pentru 24 de ore, mai mult, față de cinci dintre ei fiind emise joi, 10 aprilie, și mandate de arestare de către Tribunalul Suceava, în urma propunerilor formulate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Parte din cei arestați sunt puși sub acuzare și pentru contrabandă calificată, adică pentru că ar fi introdus în țară în mod ilegal armele.
În urma celor 21 de percheziții efectuate pe 2 aprilie au fost descoperite și ridicate 20 de arme, din care 13 arme letale și 7 arme neletale, toate deținute ilegal, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.
În urma perchezițiilor au mai fost identificate și ridicate și multiple componente și elemente folosite la braconaj, materiale pirotehnice, dar și 227 de trofee.
· Cinci mandate de arestare. Doar un al șaselea inculpat a scăpat ceva mai ușor
Au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, prin decizia Tribunalului Suceava, Mihai Buzdugan, pentru comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, Ioan Ungureanu, pentru comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor, dar și contrabandă calificată (introducerea sau scoaterea din țară, fără drept, de arme și muniţii), Petrică Vodă, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor şi contrabandă calificată, Gabriel Grigore Vodă, cercetat pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și nerespectarea regimului materialelor explozive, și Vasile Ungureanu, pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și contrabandă calificată.
Față de un al șaselea inculpat, Constantin Vodă, cercetat doar pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, judecătorii au impus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Cei șase inculpați sunt din satele Poiana Mărului și Văleni Stănișoara.
De menționat că cele cinci mandate de arestare emise de Tribunalul Suceava joi, 10 aprilie, nu sunt definitive și pot fi contestate de inculpați la Curtea de Apel Suceava, iar aceștia se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.
Cercetările sunt continuate de care polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, pentru mai multe infracțiuni legate de regimul armelor, dar și pentru braconaj cinegetic, urmând a se stabili cu exactitate proveniența, circuitul și trasabilitatea armelor.
În dosar este vorba de arme de vânătoare introduse ilegal în țară și vândute apoi către suceveni interesați să le cumpere pentru braconaj. La acțiunea de amploare din 2 aprilie au participat și polițiști din cadrul serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase Iași, Bacău, Neamț, Bistrița-Năsăud, Maramureș și al Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.