Competiția pentru destinațiile turistice din România, ”Destinația Anului”, pentru 2025, și-a desemnat câștigătorii. „Ținutul mănăstirilor” s-a plasat pe locul II, la categoria „Tărâmuri fermecate”, și municipiul Vatra Dornei, pe locul III, la categoria stațiuni balneo-climaterice. În cadrul galei care a avut loc în data de 8 aprilie a.c. la Sibiu, câștigătorilor li s-au înmânat premiile.
Biroul de presă al Consiliului Județean Suceava a arătat că, în anii anteriori, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina a câștigat în 2023 marele premiu Destinația Anului 2023 și locul I la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. În 2024 a obținut locul II, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.
Primarul din Vatra Dornei, Marius Rîpan, le-a mulțumit tuturor celor care au votat, la secțiunea „votul publicului”. „Fără fiecare vot al vostru, Vatra Dornei nu s-ar fi aflat astăzi printre câștigătoare. A fost un efort comun, care ne arată că împreună suntem mai puternici, aducând stațiunea pe locul III. Vatra Dornei a concurat cu stațiuni consacrate, dar iată că și-a luat locul printre cele mai frumoase destinații ale României, iar istoria noastră a fost un catalizator important, care ne-a motivat să luptăm pentru Vatra Dornei și să facem un nou pas în promovarea zonei, pentru că o recunoaștere a unei localități din Țara Dornelor înseamnă o victorie pentru întreaga destinație”, a arătat primarul.
Votul publicului a contat 25% din punctajul final și a fost apreciat de Marius Rîpan ca „o dovadă de implicare și solidaritate”.
„Această competiție ne-a demonstrat cât de valoros este un proces colaborativ, în care fiecare efort contează – de la administrațiile locale, antreprenori, ghizi, agenți de turism și ONG-uri, până la întreaga comunitate locală și susținători din toată țara (și chiar din afara ei). Este un drum început cu luni în urmă, care se încheie astăzi cu recunoștință, bucurie și mândrie. Pentru că o comunitate mică, dar unită, poate face lucruri mari”, a mai afirmat primarul orașului-stațiune.
Complex de Agrement „Ariniș” din Gura Humorului s-a plasat pe locul III, la categoria „Distracție și aventură”.
Serviciul Turism din cadrul Consiliului Județean Suceava a transmis mulțumiri „tuturor celor care iubesc Bucovina și au votat pentru această destinație și în acest an”, precum și Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Desemnarea câștigătorilor acestei competiții, care include șase categorii, se bazează pe votul publicului (25%), punctajul acordat de experți (30%), puterea brandului turistic evaluat prin cercetare sociologică (30%) și evaluarea aspectului arhitectural și urbanistic (15%).
În finala acestui an s-au calificat 76 de destinații turistice din întreaga țară, dintre care cele mai multe, 11, au fost din județul Brașov, după care s-a plasat Suceava, cu nouă destinații.
Câștigătorii Galei „Destinația Anului 2025” sunt: la categoria Cultură și educație: 1. Muzeul Astra, 2. Castelul Bran, 3. Castelul Corvinilor; Distracție și aventură: 1. Dinopark, Râșnov, 2. Minitransilvania, Odorheiul Secuiesc, 3. Complex agrement Ariniș + Brambura Park; Sate de poveste: 1. Rimetea, Alba, 2. Mila 23, 3. Breb + Biertan; Stațiuni balneo-climaterice: 1. Sovata, 2. Băile Felix, 3. Vatra Dornei; Tărâmuri fermecate: 1. Delta Dunării, 2. Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, 3. Colinele Transilvaniei; Orașe care inspiră: 1. Oradea, 2. Sibiu, 3. Brașov.