Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat deja din luna martie ample controale în unitățile de alimentație publică, restaurante, pensiuni turistice, rulote fast-food, pizzerii, magazine, supermarketuri, hypermarketuri, carmangerii, măcelării, depozite alimentare, piețe și târguri, în vederea verificării modului în care se face comerțul cu produse alimentare.
În urma controalelor din perioada 17 martie – 7 aprilie, au fost aplicate 16 amenzi și 38 de avertismente, pentru nereguli legate de modul de depozitare și comerț a produselor alimentare.
Amenzile aplicate au o valoare totală de 142.000 de lei, cu precizarea că cei sancționați plătesc mult mai puțin dacă achită în termenul legal jumătate din minim.
De remarcat și că s-au dat mai multe avertismente decât amenzi, sanitar-veterinarii punând accent mai mult pe prevenire și aplicând amenzi în cazurile grave de încălcare a normelor sanitar-veterinare sau atunci când abaterile sunt repetate.
Dacă acest comerț legal poate fi controlat, iar consumatorul are posibilitatea de a reclama la orice oră o neregulă, marea problemă este legată de comerțul din afara spațiilor autorizate.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, a declarat:
”Recomandăm populației ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală să nu se facă din spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, în general locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare” .
Acesta a subliniat riscul real de îmbolnăvire la care se supun persoanele care cumpără și consumă carne a cărei origine este necunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.
În județul Suceava, la acest moment existăopt abatoare autorizate pentru sacrificarea ovinelor/mieilor.
Pentru această perioadă au fost autorizate și două centre temporare de sacrificare a mieilor, la fermele crescătorilor de ovine.
Au fost autorizați cu centre temporare de sacrificare crescătorii de oi Aurel Dolceanu, de la Suceava, respectiv Gheorghe Șuiu, de la Pătrăuți.
Neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate direct la DSVSA Suceava, telefon 0230/522.848, precum şi la numărul de telefon cu apelare gratuită tel verde 0800.826.787.