Succes remarcabil pentru doi tineri din județul Suceava, membri ai echipei care a reprezentat România la Seismic Design Competition 2025,una dintre cele mai prestigioase competiții de inginerie seismică din lume, desfășurat la începutul acestei luni, la Berkeley, California, SUA.
Alături de cei 10 colegi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Cosmin Chiforescu, originar din Vatra Dornei, și Ioana Trisciuc, din Moldovița, și-au adjudecat locul I la nivel mondial, echipa evidențiindu-se prin soluțiile tehnice inovative propuse, precizie, creativitate, abilități de comunicare.
„Acest premiu reflectă munca intensă și pasiunea echipei noastre. Suntem onorați și mândri să reprezentăm Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la un nivel atât de înalt și să aducem acasă acest titlu”, a transmis Cosmin Chiforescu, care a fost și căpitanul echipei.
Concursul a reunit echipe din 53 de universități de top din întreaga lume, care au proiectat și testat structuri inovative, realizate din lemn de balsa, rezistente la cutremure puternice, generate artificial.
Pe podium, studenții Universității Tehnică din Cluj-Napoca au fost urmați de echipa Universității din Toronto și a Universității din California de Sud, pe locurile doi și trei.
Cosmin Chiforescueste student în anul IV la Facultatea de Construcții, specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole (CCIA).
De cealaltă parte, Ioana Trisciuc este studentă în anul III la Civil Engineering, secția engleză, de la aceeași facultate.
· Machetă din lemn de balsa, rezistentă la seisme
Pentru concurs, echipajul din România a realizat o machetă de 1,5 metri înălțime, de 500 de grame, din lemn de balsa și lipici, structură care a respectat o serie de criterii de proiectare și de estetică și care și-a dovedit rezistența în fața unor cutremure de mare magnitudine, graduale, simulate în laborator.
Cel mai mare cutremur la care a fost supusă macheta construită din lemn de balsa (un arbore tropical cu lemn cu densitate mică) și lipici a fost undeva în jur de 7 – 8 magnitudine pe scara Richter.
„Anul acesta a fost pentru prima dată în istoria concursului când clădirea trebuia proiectată în afara Statelor Unite, și anume în Kobe, Japonia, ceea ce a implicat câteva provocări, anumite dificultăți. O altă cerință din punct de vedere arhitectural, impusă de organizatori, a fost aceea ca structura să aibă un gol care traversa pe diagonală, la etajele 4, 5, 6, ceea ce nu a fost simplu de îndeplinit”, a explicat liderul echipei.
Mai mult de atât, potrivit regulamentului, pe lângă rezistența la cutremure devastatoare, construcția gândită și construită de tinerii români trebuie să fie ușoară (costul de construcție să fie mic), eficientă economic (pentru maximizarea profitului prin creșterea suprafeței și a numărului de etaje), iar arhitectura trebuie să se încadreze în specificul Japoniei, combinând două concepte: origami și mokuzai.
· Cel mai bun punctaj din partea juriului competiției
Proiectul studenților români a început cu mai bine de jumătate de an înainte de debutul competiției din California.
Cu migală, răbdare, nopți nedormite, mii de măsurători, cei 12 studenți au dus la bun sfârșit macheta cu care au plecat în SUA.
„Au fost sute de ore investite în proiect. Poate cel mai dificil a fost de gestionat și școala și acest proiect. Pentru o parte dintre noi, având și licența, a fost un pic mai complicat. Mai mult de atât, universitatea clujeană, având în trecut rezultate excelente, presiunea și așteptările au fost foarte mari din partea tuturor, a sponsorilor, a profesorilor”, a mai explicat Cosmin.
În calitate de căpitan de echipă, tânărul dornean a gestionat activitatea echipei, a realizat planurile de acțiune săptămânale, a organizat sarcinile, a motivat echipa.
De cealaltă parte, Ioana Trisciuc s-a ocupat pe parcursul proiectului de partea de manufacturare, iar mai devreme în proces a lucrat la alcătuirea Design Proposal-ului — o lucrare științifică, în care a pus cap la cap informațiile legate de seism, predicții, structură, arhitectură, considerații economice, dar și partea de geotehnică.
„Am fost responsabilă și de partea de considerații geotehnice, unde am făcut research legat de tipul de fundație și condițiile solului. Am contribuit puțin și la partea de media”, a arătat Ioana.
Macheta tinerilor români, fiind foarte bine executată, s-a comportat excelent, fără deteriorări sau elemente care să se desprindă, primind cel mai bun punctaj din partea juriului competiției și surclasând universități recunoscute la nivel mondial.
„Experiența asta a fost una foarte frumoasă și cu adevărat valoroasă pentru mine. Deși a fost foarte multă muncă, cu multe sacrificii, nopți nedormite și momente de oboseală, toate eforturile depuse au meritat din plin. Am avut de învățat foarte multe și sunt recunoscătoare tuturor celor care mi-au fost alături în tot parcursul ăsta, în special familiei si prietenilor mei, cât și adviserilor, profesorilor coordonatori ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca”, a mai completat Ioana Trisciuc.
· Premiul „Best Communication Skills”.
Nu doar performanța tehnică i-a făcut remarcați pe studenții universității noastre, ci și abilitățile de comunicare. În cadrul competiției, aceștia au câștigat și premiul „Best Communication Skills”.
Echipa care a adus în acest an premiul I României este formată din studenții: Cosmin Chiforescu, Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă. Întreaga activitate a echipei a fost coordonată de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Mihai Moldovan, care au oferit sprijin logistic, științific și moral pe tot parcursul pregătirii.