O agenție de recrutare în domeniul modellingului și-a deschis punct de lucru, în această săptămână, în centrul Sucevei.
Doi tineri abordează în general femei, dar nu numai, pe esplanada centrală și le invită în sediu la o scurtă discuție despre o posibilă carieră în domeniul modellingului.
Unora dintre cei care citiți vă sună probabil deja cunoscută povestea. În anii trecuți au mai fost astfel de prezențe în Suceava, în zona Pieței Mici, apoi în sediul Casei de Cultură Suceava.
Acum, agenția care a închiriat un spațiu lângă magazinul Vodafone, în blocul 1 B de pe Aleea Ion Grămadă, se numește NMA Agency Online Modeling.
· Sesizări la Poliție, făcute inclusiv de cei de la agenție
Suceveanul Vasile Bolohan este primul care a sesizat că mulți suceveni intră în această agenție și achită o taxă de minimum 150 de lei, chiar 500 de lei spun alții, în schimbul unui set de fotografii prin care intră în portofoliul agenției.
Sucevenii care intră în joc semnează și un contract prin care agenția nu își asumă decât că depune toate diligențele pentru a le facilita o carieră în domeniul modellingului.
Oamenilor care achită prima taxă li se spune că au șanse să fie selectați pentru ședințe foto din care să facă bani frumoși, ba chiar să dezvolte o adevărată carieră în domeniu.
Vasile Bolohan, și nu numai el, spune că aceasta nu este decât o țeapă, cel mult o țeapă cu acte.
În urma sesizărilor făcute de acesta încă de marți, la fața locului au ajuns echipaje de la Poliția Locală Suceava. S-au făcut verificări inclusiv de către polițiștii de la Serviciul Economic.
Mai mult, miercuri, și cei de la agenție au sunat la Poliția municipiului Suceava și au reclamat că sunt agasați de Vasile Bolohan.
Un echipaj a ajuns la fața locului și au fost ascultate ambele părți.
· Ce spune directorul Poliției Locale Suceava
Contactat de Monitorul de Suceava, Ovidiu Doroftei, directorul Poliției Locale Suceava, a precizat că din controalele făcute până acum la agenție nu s-au găsit nereguli, existând casă de marcat, emițându-se bonuri fiscale, contract de închiriere spațiu, obiect de activitate etc.
Agenția nu are nevoie însă de nicio autorizație specială pentru această activitate. Evident că verificări mai detaliate încă nu s-au făcut și nici nu știm dacă se vor face.
”Sucevenii trebuie să fie doar atenți ce fac cu banii lor, să calculeze rațional situația. Dacă vor să intre în agenție noi nu îi putem opri, este opțiunea lor”, a explicat Ovidiu Doroftei.
· SUCEVENI, important este ce scrie în contract, nu ce spun verbal cei din agenție
Sucevenii care cred că pot ajunge vedete în domeniul modellingului află că au perspective pentru această piață. Primii bani îi achită în schimbul unui set de fotografii.
Din experiențele anterioare se știe că urmează apoi sume mai mari de bani, care trebuie achitate pentru cei care vor să înainteze în procesul de recrutare.
Rămâne de văzut dacă instituţiile sesizate despre acest caz vor găsi nereguli în contractele acestei firme. Cel mai important lucru care trebuie înțeles este că astfel de contracte nu trebuie semnate cu ochii închiși, de cele mai multe ori promisiunile făcute verbal neregăsindu-se şi în documentul care înseamnă totul în cazul în care se ajunge la o anchetă penală sau la un proces.
Așadar, important este ce scrie în contract, nu ce spun verbal cei din agenție.
Reprezentanții agenției susțin sus și tare, fără ezitare, că desfășoară o activitate 100% legală, ba chiar prezintă și contracte în domeniul modellingului, pe care le-ar fi încheiat pentru diferiți clienți.