Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
miercuri, 9 apr 2025 - Anul XXX, nr. 83 (8918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3617 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Conferințe și ateliere susținute de peste 80 de experți internaționali și formatori francofoni, la USV

Miercuri, 9 Aprilie 2025 (09:38:30)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a opta ediție a manifestării „Printemps de l’innovation du français”, organizată, în perioada 4-5 aprilie 2025, sub titlul „Nouvelles pratiques de classe et enseignement du français”, a fost găzduită de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Manifestarea de anvergură a avut ca obiectiv principal familiarizarea profesorilor de limba franceză cu strategii inovatoare din domeniul didacticii limbii franceze și încurajarea schimburilor de idei și practici în cadrul atelierelor de formare. Anul acesta, evenimentul a dobândit un caracter regional, reunind peste 80 de profesori de limba franceză din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași și Bacău.

În deschiderea oficială a stagiului au luat cuvântul președinta Asociației Române a Profesorilor Francofoni - Sucursala Suceava, prof. dr. Daniela-Irina Melisch, inițiatoare a acestui eveniment important pentru formarea continuă a profesorilor de limba franceză, prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană, lector univ. dr. Mariana Șovea, directoarea Alianței Franceze din Suceava și co-responsabila Centrului de Reușită Universitară, conf. univ. dr. Olga Gancevici, directoarea Departamentului de Limbi și Literaturi Străine al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, prof. dr. Briana Belciug, directoare adjunctă la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.

Conferințele și atelierele susținute de experți internaționali și formatori francofoni au prezentat metode moderne de predare a limbii franceze, tehnici motivante și activități antrenante, prin intermediul unor teme deosebit de actuale din didactica limbii franceze: terapia prin artă și dans, crearea unei secvențe pedagogice de e-learning, dezvoltarea competenței de producere de mesaje scrise și orale, utilizarea inteligenței artificiale la ora de limba franceză, strategii inovatoare de dinamizare a cursurilor, predarea limbii franceze prin teme de dezvoltarea durabilă și narațiune imersivă.

Stagiul de formare a cuprins două conferințe, cinci ateliere on-site și un webinar, animate de specialiști francofoni în domeniul didacticii FLE. Ilena Lescaut, Sabine  Bacouël-Jentjens, Laure Compagnon au susținut o conferință despre terapia prin artă și beneficiile sale în procesul de învățare, iar Anne-Marie Pauleau a propus o conferință pe tema inteligenței artificiale și modalități creative a o utiliza în demersul predării limbilor străine.

În cadrul atelierelor de formare, Euphrosyne Efthimiadou a susținut un webinar pe tema formării digitalizate, Sandrine Boussard Nilly și Anne Marie Pauleau au abordat metodele de stimulare a producerii de mesaje scrise prin situații și instrumente motivante, iar Annick Hatterer a susținut un atelier despre utilizarea jocurilor pentru a încuraja producerea de mesaje orale. În atelierele următoare, Anne Marie Pauleau a adus în discuție strategii de utilizare eficientă a inteligenței artificiale, Halyna Kutasevych a reactualizat tema implicării active a elevilor în procesul de învățare a limbii franceze, iar Dominique Lefèvre a propus explorarea narațiunii imersive prin intermediul unui instrument pedagogic inovator, punând accent pe obiectivele de dezvoltare durabilă.

Nu au lipsit nici noutățile editoriale din domeniul didacticii FLE sau stagiile de formare internaționale: Annick Hatterer a prezentat noi metode pentru copii, adolescenți și adulți publicate de editura CLE International, iar Annick Miara-Revelat a discutat cu profesorii prezenți despre oportunitățile de formare oferite de asociația Francophonia. Expoziția de carte a Centrului de carte străină Sitka Alaska din holul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a adus în fața participanților la eveniment o multitudine de noutăți editoriale din domeniul didacticii FLE.

Stagiul de formare „Printemps de l’innovation du français” (PIF) este organizat în fiecare an de Asociația Română a Profesorilor Francofoni - Sucursala Suceava și Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul de Reușită Universitară, Agenția Universitară a Francofoniei, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Inspectoratul Școlar Suceava, Francophonia, Centrul de Carte Străină Sitka Alaska și editurile Hachette, Didier și CLE International, care au oferit premii constând din metode utilizate în predarea limbii franceze. De asemenea, în cadrul acestei ediții, Asociația Francophonia a oferit cinci burse de formare pentru profesorii de la eveniment. Câștigătorii vor putea participa astfel la un stagiu de formare gratuit de două săptămâni în Franța, la Nisa, în vara acestui an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conferințe și ateliere susținute de peste 80 de experți internaționali și formatori francofoni, la USV.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conferințe și ateliere susținute de peste 80 de experți internaționali și formatori francofoni, la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei