Deputata AUR de Suceava Veronica Grosu, prof. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Economice și Administrație Publică, i-a adresat prim-ministrului Marcel Ciolacu o interpelare care are ca temă soluțiile pentru dezvoltarea sectorul de producție, pentru companiile românești și pentru creșterea nivelului de trai al românilor.
Deputata a afirmat că producția industrială românească a înregistrat în martie a.c. „a noua lună de contracție” și consideră că există „o legătură directă” între scăderea sectorului de producție în România și noile taxe introduse de guvern, inclusiv taxa pe stâlp, alături de majorarea taxei pe sănătate și pe dividende și de majorarea taxelor locale.
„Dorința guvernanților de a fi admiși ca membru al OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) în 2026 ar trebui să se concentreze pe asigurarea condițiilor de dezvoltare a companiilor românești pentru a fi în clubul statelor puternic industrializate. Industria românească trebuie sprijinită mai întâi printr-o cât mai mică intervenție a statului. Impozite mai puține și predictibile, care să fie acoperitoare pentru funcționarea unui stat suplu. Cum vreți să intrați în OECD cu un minus de 2,3% față de creștere economică planificată?”, întreabă retoric Veronica Grosu.
Potrivit acesteia, inflația este de peste 5%, deficitul comercial la bunuri al României a crescut cu aproape 18%, până la 30 de miliarde de euro, datoria autorităților publice centrale se apropie de 1000 de miliarde lei, datoria publică a României înseamnă aproximativ 45.000 de lei pe cap de locuitor, iar taxele „au crescut până la un nivel de neimaginat”. De asemenea, Veronica Grosu susține că Banca Mondială a transmis „planul post alegeri prezidențiale”, cu „două scenarii de groază pentru creșterea taxelor din România”, printre care TVA de până la 24%, creșterea contribuțiilor sociale și a impozitului pe profit, ceea ce ar afecta negativ „companiile și locurile de muncă ale românilor”.
„România se chinuie de 13 ani să adere la OECD. Acum suntem umăr la umăr cu Peru pentru realizarea acestui obiectiv. (...) Politicile guvernamentale sunt desprinse de sol. Îndatorați România excesiv pentru funcționarea aparatului de stat și pentru clientela politică. Aderarea la OCDE trebuie să aibă în centrul preocupărilor companiile românești, un cadru optim pentru afaceri în această țară prin impozite mai mici, dar și sprijinirea producătorului român și a produsului românesc. Or, voi planificați să mai introduceți noi taxe pentru echilibrarea bugetului sărăcit de pensiile speciale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat, ca să putem să facem parte din rândul statelor puternic industrializate. Ar trebui să analizați dacă mai rezistă industria românească până atunci”, afirmă deputata AUR.
Aceasta îi cere premierului Ciolacu să ofere soluții pentru „un cadru propice pentru afaceri”, „sistem de impozitare mai mic și predictibil”, „un stat suplu”, cu „descentralizarea serviciilor publice”.