luni, 7 apr 2025 - Anul XXX, nr. 81 (8916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5431 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Luni, 7 Aprilie 2025 (20:19:51)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a început procedura de autorizare a comerțului cu miei de Paște, acesta urmând a se face prin carmangerii, mari magazine, centre de vânzare în piețe, dar și prin centre de sacrificare temporare, în cadrul fermelor de ovine.

Cu privire la aceste centre de sacrificare temporare, directorul Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a transmis un mesaj de încurajare. Asta cu atât mai mult cu cât 2025 este un an cu mult miel pe piață, și pe fondul exporturilor stagnate de problema pestei micilor rumegătoare, care a făcut probleme în România, nu și în județul nostru.

Crescătorii de oi sunt încurajați să vină la DSVSA și să solicite autorizarea unui centru de sacrificare la fermă. De regulă, aceste centre sunt autorizate pentru săptămâna mare a Paștelui, când se cumpără mult miel.

Cerințele pentru autorizarea unui astfel de centru nu sunt foarte drastice. Mieii trebuie să fie crotaliați și înregistrați oficial și trebuie să existe un spațiu pentru sacrificare cu sursă de apă și cu pereți și paviment care pot fi spălate.

Un medic veterinar desemnat supraveghează un astfel de centru temporar și aplică marca veterinară de sănătate. Crescătorul mai trebuie să își asume că va sacrifica mieii respectând normele de bunăstare.

„Prin mai multe astfel de centre de sacrificare autorizate putem să ajutăm și crescătorii, și cumpărătorii. Primii ar putea vinde ușor, de la fermă, iar cumpărătorii pot alege mielul dorit, evident și la un preț mai bun, direct la producător”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.

În ultimii ani, au existat trei-patru astfel de centre de sacrificare temporare, în jurul municipiului Suceava, însă cam aceleași, mai puține decât ar putea să existe, pe toată întinderea județului.

Crescătorii de oi care pot îndeplini condițiile legate de sursa de apă și spațiul de tăiere au la dispoziție timpul necesar pentru a se autoriza în aceste zile.

Pe piața din Suceava, și nu numai, în acest an sunt mulți miei, iar previziunile sunt că prețurile nu vor fi mai mari ca anul trecut, ci, din contră, pe alocuri chiar mai mici, mai ales pentru cumpărătorii care vor căuta producătorul direct la sursă.

Prețul la miel, în viu, este de 20 de lei kilogramul sau puțin peste, în timp ce în carcasă prețul la kilogram nu ar trebui să depășească 40-45 de lei.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor.
 Vizualizări articol: 829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei