Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a început procedura de autorizare a comerțului cu miei de Paște, acesta urmând a se face prin carmangerii, mari magazine, centre de vânzare în piețe, dar și prin centre de sacrificare temporare, în cadrul fermelor de ovine.
Cu privire la aceste centre de sacrificare temporare, directorul Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a transmis un mesaj de încurajare. Asta cu atât mai mult cu cât 2025 este un an cu mult miel pe piață, și pe fondul exporturilor stagnate de problema pestei micilor rumegătoare, care a făcut probleme în România, nu și în județul nostru.
Crescătorii de oi sunt încurajați să vină la DSVSA și să solicite autorizarea unui centru de sacrificare la fermă. De regulă, aceste centre sunt autorizate pentru săptămâna mare a Paștelui, când se cumpără mult miel.
Cerințele pentru autorizarea unui astfel de centru nu sunt foarte drastice. Mieii trebuie să fie crotaliați și înregistrați oficial și trebuie să existe un spațiu pentru sacrificare cu sursă de apă și cu pereți și paviment care pot fi spălate.
Un medic veterinar desemnat supraveghează un astfel de centru temporar și aplică marca veterinară de sănătate. Crescătorul mai trebuie să își asume că va sacrifica mieii respectând normele de bunăstare.
„Prin mai multe astfel de centre de sacrificare autorizate putem să ajutăm și crescătorii, și cumpărătorii. Primii ar putea vinde ușor, de la fermă, iar cumpărătorii pot alege mielul dorit, evident și la un preț mai bun, direct la producător”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.
În ultimii ani, au existat trei-patru astfel de centre de sacrificare temporare, în jurul municipiului Suceava, însă cam aceleași, mai puține decât ar putea să existe, pe toată întinderea județului.
Crescătorii de oi care pot îndeplini condițiile legate de sursa de apă și spațiul de tăiere au la dispoziție timpul necesar pentru a se autoriza în aceste zile.
Pe piața din Suceava, și nu numai, în acest an sunt mulți miei, iar previziunile sunt că prețurile nu vor fi mai mari ca anul trecut, ci, din contră, pe alocuri chiar mai mici, mai ales pentru cumpărătorii care vor căuta producătorul direct la sursă.
Prețul la miel, în viu, este de 20 de lei kilogramul sau puțin peste, în timp ce în carcasă prețul la kilogram nu ar trebui să depășească 40-45 de lei.