Pe lângă faptul că sesizările privind înșelăciuni sunt aproape zilnice, nici legislația nu ajută prea mult Poliția, astfel că oamenii legii se trezesc în situații frustrante, în urma împăcării dintre autori și victime, la restituirea prejudiciului.
Cel mai elocvent exemplu este cel la unui tânăr de 19 ani, din Teleorman, pe care polițiștii de la Frătăuții Noi l-au pus sub acuzare zilele trecute, pentru o înșelăciune comisă tocmai în luna iulie a anului trecut.
Pe 1 septembrie 2024, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Frătăuții Noi au fost sesizați prin plângere scrisă de către o femeie în vârstă de 32 ani, din Frătăuții Noi, care a relatat că pe 15 iulie a fost înșelată pe o platformă de vânzări.
Tânăra intrase pe OLX și a vrut să cumpere o brățară de aur Pandora. Acesta nu și-a pus întrebări suplimentare când a achitat suma de 2.000 de lei către un vânzător care era înregistrat doar sub numele ”Robert”. După ce au stabilit prețul, ”Robert” a solicitat în avans suma de 2000 lei, urmând ca apoi să îi trimită brățara comandată. După ce suceveanca a trimis avansul, Robert și-a închis contul și nu a mai fost de găsit.
După o lungă așteptare, suceveanca a realizat că a fost înșelată iar pe 1 septembrie 2024 a depus plângerea penală.
S-a deschis atunci un dosar penal pentru înșelăciune iar polițiștii suceveni nu au trecut dosarul la cauze pierdute.
”În urma activităților investigative desfășurate și a probatoriului administrat de către lucrătorii Postului de Poliție Frătăuții Noi, s-a reușit identificarea persoanei bănuite de comiterea faptei, respectiv un tânăr de 19 ani, cu domiciliul stabil în comuna Buzescu, județul Teleorman”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu.
Pe 1 aprilie 2025, suspectul a fost identificat pe raza orașului Bragadiru, fiind emis un mandat de aducere pe numele acestuia. Suspectul a fost adus la Suceava și audiat, recunoscând fapta și declarând că vrea să achite prejudiciul.
Pe 2 aprilie, polițiștii au dispus reținerea tânărului de 19 ani în arest, pentru 24 de ore.
Tot în acea zi, tânărul a returnat prin apropiați victimei suma de 2.000 de lei iar pe 3 aprilie suceveanca a declarat în scris că s-a împăcat cu suspectul, motiv pentru care nu mai dorește continuarea cercetărilor.
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava avertizează că printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.
”Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs, cu achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului. Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul. De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava