Treisprezece elevi de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” (CTLV) Siret, reuniți în cinci echipaje, s-au calificat la faza națională a Competiției Europene de Statistică, ca urmare a punctajelor bune obținute la etapa județeană a competiției. Aceștia sunt singurii participanți din județul Suceava.
Participarea României la această competiție internațională este o premieră pentru țara noastră. Organizarea acestei acțiuni de către Comisia Europeană (Eurostat), în anul școlar 2024-2025, a ajuns, la nivel european, la a opta ediție.
Echipajele calificate la faza națională, în ordinea descrescătoare a punctajelor, la categoria Seniori (clasele a XI-a), sunt: CTLV – RO - 02 (Olar Tudor, Anițulesei Codrin Daniel), CTLV – RO - 03 (Dumitraș Olivia, Hriț Beatrice Sabina) și CTLV – RO - 01 (Avatamaniței Roberta Alexandra, Teodorovici Sandra Mărioara, Apetri Irina Adriana). La Categoria Juniori (clasele a X-a), echipajele calificate sunt: CTLV – RO - 05 (Amariei Maria Mirabela, Nămuleac Bianca Elena, Andriiciuc Luca Adrian) și CTLV – RO - 04 (Iliescu Claudia Andra, Corobotiuc Daria Evelyne, Iliescu Simona).
Prima testare, echivalentă cu etapa județeană, s-a desfășurat pe 17 ianuarie 2025, a durat 5 ore, timp în care elevii au avut trei probe: test de cunoștințe de bază prin care se verifică nivelul de înțelegere a conceptelor statistice, interpretarea graficelor, probabilități etc., testul de utilizare a surselor de date statistice oficiale prin navigarea pe site-urile INS și Eurostat și testul de interpretare a rapoartelor statistice dintr-o publicație Eurostat.
Pentru a doua testare, echivalentă cu etapa națională, elevii au pregătit o prezentare în urma analizei unui set de date cuprinzător ce permite explorarea diferitelor aspecte și caracteristici ale informațiilor. În prezentare sunt obligatorii următoarele secțiuni: obiectivele analizei și premise, metoda de lucru (instrumente utilizate, tehnici de analiză a informațiilor etc.), rezultatele cercetării (tabele, grafice, rezultatele analizei etc.) și concluzii. Etapa națională s-a desfășurat în perioada 3-21 martie 2025. Rezultatele și echipele calificate la etapa europeană vor fi publicate în data de 7 aprilie.
· „Satisfacția mea, dincolo de calificarea la etapa națională, este că unii elevi doresc să continue studiile superioare pe acest domeniu și să participe și anul viitor”
Echipele au fost pregătite de prof. dr. ec. Oana Mirela Diaconescu, care a declarat că „Olimpiada de statistică, care se adresează pentru prima dată și elevilor din România, este o adevărată provocare, dacă luăm în considerare dificultatea și complexitatea cunoștințelor necesare, precum și faptul că statistica nu este o disciplină de sine stătătoare care se studiază în liceu, anumite cunoștințe fiind regăsite în cadrul unor capitole la matematică. Având în vedere pasiunea mea pentru acest domeniu și faptul că am operat cu aceste concepte în cadrul tezei de doctorat, am transmis această pasiune și elevilor care, prin foarte multe ore de muncă și dedicare, au obținut aceste rezultate. Satisfacția mea, dincolo de calificarea la etapa națională, este că unii elevi doresc să continue studiile superioare pe acest domeniu și să participe și anul viitor. Nu în ultimul rând, mulțumesc dnei prof. de matematică Doina Iuliana Puiu, care s-a implicat în pregătirea acestor elevi.”
Conducerea colegiului din Siret a transmis următorul mesaj: „Felicitări elevilor, profesoarei coordonatoare și tuturor celor care i-au susținut. Este o mândrie pentru noi că, din județul Suceava, suntem singurii care avem elevi participanți și calificați la etapa națională.”
· Stimulează curiozitatea
Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025 se adresează elevilor din învățământul secundar și este organizată de către Institutul Național de Statistică în colaborare cu Ministerul Educației. Obiectivul său principal este de a stimula curiozitatea și interesul elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale, de a încuraja profesorii să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline, dar și de a evidenția rolul și importanța statisticii în societate. Competiția vizează două categorii de elevi din învățământul secundar: elevii din clasele a IX-a și a X-a din sistemul național de învățământ (Categoria Junior) și elevii din clasele a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior).