24 dintre membrii Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România au expus lucrări cu tematică și tehnici diverse la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava. Vernisajul expoziției „Humanum Lumen”, ediția a VIII-a, a avut loc joi, 3 aprilie 2025, în prezența unui public cunoscător, artiști, scriitori, profesori, tineri elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” etc.
Președinta Filialei UAP Suceava, Camelia Sadovei, a ținut să spună, la deschiderea vernisajului, că această expoziție este una cu tradiție, o expoziție care s-a transformat în timp și acum pe simeze se pot vedea lucrări mult mai diverse, mai spectaculoase, unele dintre ele, și foarte diferite unele de celelalte. „Expoziția este un amplu omagiu adus luminii ca formă de manifestare a tuturor celor văzute și nevăzute”, a completat artista Camelia Sadovei.
· Percepții diferite asupra luminii
Dacă în anii trecuți această expoziție colectivă se numea „Humanum Lux”, anul acesta organizatorii i-au dat denumirea de „Humanum Lumen”, care tradus din limba latină înseamnă „Lumina umană” sau „Lumina omului”, ceea ce sugerează o temă profundă, legată de cunoaștere, spiritualitate, condiția umană etc. Publicul sucevean prezent la vernisaj a putut să descopere singur universul artistic al expozanților și cum fiecare a reușit să aducă „lumina” în operele lor, explorând metode diferite. Prin utilizarea culorilor, a simbolurilor, deseori prin îmbinarea celor două, artiștii au scos la suprafață „esența umană”, „lumina omului”, fiecare artist având propria percepție asupra luminii.
· „O subtilă invitație la explorarea posibilelor lumi”
Expoziția a fost prezentată de profesor doctor Raluca Schipor Baban, care a salutat mai întâi schimbarea titulaturii expoziției, pe care o consideră mai potrivită, aducând argumente în acest sens. După ce a studiat fiecare lucrare în parte, Raluca Schipor Baban spune că „Humanum Lumen” este de fapt „diversitate, implicare, identificare, recluziune. O subtilă invitație la explorarea posibilelor lumi, la imersarea în universul vizual al celor 24 de expozanți ai filialei sucevene, la descifrarea umanului, așa cum apare în viziunile artiștilor mărturisitori ai luminii (...)”.
Raluca Schipor Baban a adăugat în expunerea sa bine documentată, structurată, captivantă chiar, că artiștii suceveni care au expus la Galeria de Artă „Ion Irimescu” pot fi considerați „mărturisitori ai luminii din cadrul salonului, mărturisitori ai lumilor care există precum există, ai lumilor care nu există precum nu există”, parafrazându-l pe Protagoras, care spunea că „omul este măsura tuturor lucrurilor, a celor care există precum există şi a celor care nu există precum nu există”.
· „Cred că astăzi muzele au investit în aceste lucrări și, deopotrivă, sunt cele care contribuie la succesul lor”
De asemenea, prof. dr. Raluca Schipor Baban consideră că în ciuda vremurilor tulburi pe care le trăim cu toții, vremuri care nu sunt tocmai propice desfășurării ideale a actului artistic (folosind un citat filosofic: „Inter arma silent musae” –„Între arme – adică în vreme de război – muzele tac”), „cred că astăzi muzele au investit în aceste lucrări și, deopotrivă, sunt cele care contribuie la succesul lor, la modul în care aceste lucrări au rolul de a ne impresiona, de a spune o poveste, fiecare artist cu povestea lui de viață și fiecare lucrare cu povestea ei”.
A urmat apoi o prezentare pentru fiecare dintre cei 24 de artiști care au expus în cadrul „Humanum Lumen”, ediția a VIII-a, prezentare a artistului și a lucrărilor expuse. Au expus artiștii Loredana Axinte, Gabrel Baban, Emilia Burlacu, Ovidiu Buzec, Ioan Coțofan, Mircea Dăneasă, Elena Domnar, Dan Grigoraș, Adrian Grosari, Răzvan Horobeț, Oana Ruxandra Hrișcă, Ovidiu Mateș Stanciu, Brândușa Mateș Stanciu, Viorica Moruz, Oana Chilariu Moruz, Ana Maria Ovadiuc, Lucia Pușcașu, Sebastian Rațiu, Dimitrie Roman, Dumitru Rusu, Ioana Rusu Sadovei, Claudia Prelipcean, Camelia Sadovei, Constantin Ungureanu Box.
Organizatorii vă invită să vizitați în perioada următoare această expoziție spectaculoasă, cu un titlu care sugerează o posibilă îmbinare între estetică și concepte filosofice, spirituale, dar pe care fiecare privitor o va defini în felul său, după cum simte, după cum vibrează la mesajul transmis de artiști. Evenimentul de pe 3 aprilie 2025 a fost organizat de Asociația „Artă și Umanitate” Suceava și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Suceava.