Reprezentanții școlilor de șoferi au semnat, vineri, un protocol cu Serviciul Județean Anticorupție Suceava (DGA), alături de alte instituții din județ, prin care își asumă că la încheierea contractului de școlarizare și înainte de susținerea probei de traseu, vor înmâna cursanților, sub semnătură de primire, o scrisoare de informare/recomandare emisă de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Suceava. „Astfel, se va elimina posibilitatea unor discuții legate de faptul că elevii/cursanții nu sunt la curent cu prevederile legale, iar instructorii vor fi obligați să asigure că elevii sunt informați corespunzător. Informarea DGA va fi atașată la dosarul de examinare (sala/traseu)”, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, de Prefectura Suceava.
Instituțiile semnatare ale protocolului de colaborare sunt Consiliul Județean Suceava, Serviciul Județean Anticorupție Suceava (DGA), Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava – Serviciul Rutier, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – Inspectoratul Teritorial nr. 3 Suceava, Autoritatea Rutieră Română – Agenția Suceava, Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc, Secția Drumuri Naționale Suceava, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava.Întâlnirea cu reprezentanții acestor instituții a avut loc la inițiativa prefectului de Suceava, Traian Andronachi.
Protocolul mai stabilește că școlile de șoferi vor identifica rutele pe care se vor susține probele de traseu. Identificarea va trebui să cuprindă minimum 10 trasee distincte, pe zone diferite, la nivelul municipiul Suceava și minimum 5 în celelalte localități (Rădăuți, Fălticeni etc.).
După identificarea acestora, traseele vor fi transpuse în forma de hartă și circuit electric și transmise în formă scrisă către Serviciul de Înmatriculări Permise pentru avizare.
Serviciul Rutier Suceava, împreună cu Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, vor verifica și vor reface marcajele acolo unde este necesar, în urma semnalărilor primite de la școlile de șoferi, dar și de la poliția rutieră/locală.
Pentru a reduce aglomerația și a evita zonele cu risc de ambuteiaje în anumite intervale orare traseele propuse de școlile de șoferi vor fi agreate și avizate de Serviciul de Înmatriculări. Școlile de șoferi vor fi informate în dimineața examenului, în intervalul 08:00-08:15, pe un grup de comunicare WhatsApp creat în acest scop, despre programarea examenului, ora și locurile de plecare pe traseele stabilite. De principiu, ora începerii examinărilor în zone și trasee diferite, concomitent, va fi ora 09:00. Repartizarea examinatorilor va fi făcută de ofițerul aflat la comanda unității, iar transportul acestora la locațiile de examinare va fi făcut cu mașinile MAI din dotare.
În cazul în care se va constata, conform statisticilor, că anumite școli de șoferi au un procent mai mare de cursanți care nu promovează examenul de traseu, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier va avea obligația să verifice din nou modul în care școlile de șoferi respectă legislația în materia "Caietului cursantului". Fiecare cursant va trebui să dețină un astfel de caiet, care va include atât finalizarea pregătirii teoretice, cât și pregătirea practică pe traseu.
Instructorii trebuie să se asigure că fiecare cursant îndeplinește aceste cerințe, iar pregătirea practică pentru traseu se va face doar după finalizarea pregătirii teoretice. Examinatorii de traseu au obligația să desfășoare examinarea într-un mod etic, fluid și eficient în întregul interval orar 09:00-15:00.
Protocolul a fost semnat de 61 de școli de șoferi, din cele 114 existente.