miercuri, 2 apr 2025 - Anul XXX, nr. 77 (8912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6059 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste 7.000 de automate de cafea în județul Suceava. Cine le controlează igienico-sanitar?

Miercuri, 2 Aprilie 2025 (14:42:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Oprirea la un automat de cafea a devenit parte a rutinei zilnice a unui mare număr de suceveni, în toate localitățile județului. La Direcția Sanitar Veterinară și Controlul Alimentelor sunt înregistrate 7.023 de automate de cafea, care sunt deținute de 27 de operatori, potrivit directorului instituției, dr. Mihai Voloșeniuc. O parte dintre acestea sunt amplasate în spațiul public, altele sunt în instituții și sedii de firme. De respectarea normelor igienico-sanitare și de calitatea cafelei livrate este responsabil operatorul aparatului.

Directorul Voloșeniuc a declarat că igiena aparatelor, sursa și calitatea apei, care trebuie să fie conformă fizico-chimic şi microbiologic, se verifică pe baza unui plan de autocontrol, adică operatorul aparatelor recoltează și trimite trimestrial la DSVSA probe pentru analize fizico-chimice și microbiologice. Doctorul Voloșeniuc recunoaște că, din cauza constrângerilor financiare, numărul de probe s-a redus în ultima perioadă, dar afirmă că, „la orice suspiciune, inspectorii DSVSA merg și prelevează probe pentru analize”.

În cadrul acțiunilor de control, conform șefului DSVSA Suceava, din punct de vedere sanitar se verifică respectarea condițiilor de igienă și întreținere, inclusiv a integrității și protecției automatelor față de sursele externe de contaminare; derularea procedurilor de igienizare și aprovizionare a aparatelor cu materii prime (boabe de cafea, apă, lapte praf etc.); respectarea cerințelor privind depozitarea materiilor prime în interiorul aparatelor (temperatură, umiditate etc.); verificarea condițiilor de manipulare și transport al materiilor prime și, după caz, al produselor comercializate prin intermediul automatelor.

Numărul mare de automate de cafea și amplasarea unei părți semnificative în sedii de instituții și de firme, raportat la numărul mic de inspectori sanitar-veterinari și la complexitatea activităților de control într-un județ cu o bogată activitate de prelucrare a produselor de origine animală, face aproape imposibil de verificat starea de igienă a tuturor aparatelor. Astfel, din acest punct de vedere totul depinde de buna credință a operatorilor și a celor pe care i-au angajat pentru curățarea automatelor.

Nu la fel stau lucrurile când este vorba despre fiscalizarea banilor încasați de operatori din această activitate. Aici statul se arată mult mai grijuliu. De la 1 ianuarie a.c., operatorii au obligația de a dota automatele de cafea cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) pentru transmiterea datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF. Nerespectarea obligației se sancționează cu amenzi de la 8.000 până la 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 7.000 de automate de cafea în județul Suceava. Cine le controlează igienico-sanitar?.
 Vizualizări articol: 2306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Peste 7.000 de automate de cafea în județul Suceava. Cine le controlează igienico-sanitar?1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei