Oprirea la un automat de cafea a devenit parte a rutinei zilnice a unui mare număr de suceveni, în toate localitățile județului. La Direcția Sanitar Veterinară și Controlul Alimentelor sunt înregistrate 7.023 de automate de cafea, care sunt deținute de 27 de operatori, potrivit directorului instituției, dr. Mihai Voloșeniuc. O parte dintre acestea sunt amplasate în spațiul public, altele sunt în instituții și sedii de firme. De respectarea normelor igienico-sanitare și de calitatea cafelei livrate este responsabil operatorul aparatului.
Directorul Voloșeniuc a declarat că igiena aparatelor, sursa și calitatea apei, care trebuie să fie conformă fizico-chimic şi microbiologic, se verifică pe baza unui plan de autocontrol, adică operatorul aparatelor recoltează și trimite trimestrial la DSVSA probe pentru analize fizico-chimice și microbiologice. Doctorul Voloșeniuc recunoaște că, din cauza constrângerilor financiare, numărul de probe s-a redus în ultima perioadă, dar afirmă că, „la orice suspiciune, inspectorii DSVSA merg și prelevează probe pentru analize”.
În cadrul acțiunilor de control, conform șefului DSVSA Suceava, din punct de vedere sanitar se verifică respectarea condițiilor de igienă și întreținere, inclusiv a integrității și protecției automatelor față de sursele externe de contaminare; derularea procedurilor de igienizare și aprovizionare a aparatelor cu materii prime (boabe de cafea, apă, lapte praf etc.); respectarea cerințelor privind depozitarea materiilor prime în interiorul aparatelor (temperatură, umiditate etc.); verificarea condițiilor de manipulare și transport al materiilor prime și, după caz, al produselor comercializate prin intermediul automatelor.
Numărul mare de automate de cafea și amplasarea unei părți semnificative în sedii de instituții și de firme, raportat la numărul mic de inspectori sanitar-veterinari și la complexitatea activităților de control într-un județ cu o bogată activitate de prelucrare a produselor de origine animală, face aproape imposibil de verificat starea de igienă a tuturor aparatelor. Astfel, din acest punct de vedere totul depinde de buna credință a operatorilor și a celor pe care i-au angajat pentru curățarea automatelor.
Nu la fel stau lucrurile când este vorba despre fiscalizarea banilor încasați de operatori din această activitate. Aici statul se arată mult mai grijuliu. De la 1 ianuarie a.c., operatorii au obligația de a dota automatele de cafea cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) pentru transmiterea datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF. Nerespectarea obligației se sancționează cu amenzi de la 8.000 până la 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.