În perioada 20-22 martie 2025 s-a desfășurat în Helsinki, Finlanda, seminarul „Engage, inspire, empower: Citizenship education through eTwinning”. La acest seminar au participat 4 eTwinneri români, profesori din învățământul tehnic și vocațional. Aceștia au fost selectați în urma Apelului Național eTwinning România. Alături de profesorii din Târgoviște, Timișoara, Hunedoara, județul nostru a fost reprezentat de Aspazia Olar, de la Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă” Siret.
Obiectivele seminarului au fost:
Consolidarea cunoștințelor profesorilor despre principiile democratice, procesele civice și importanța educației pentru cetățenie în stimularea coeziunii sociale și a incluziunii;
Familiarizarea profesorilor cu instrumente, tehnici și resurse inovatoare pentru a integra eficient educația pentru cetățenie în programele lor de învățământ și în practicile de clasă;
Împuternicirea profesorilor să creeze săli de clasă incluzive care să respecte diversitatea, să promoveze echitatea și să încurajeze participarea activă a elevilor la viața civică;
Consolidarea încrederii și a leadershipului profesorilor în furnizarea de educație pentru cetățenie, susținută de planificarea lecțiilor, bune practici și activități practice;
Facilitarea schimbului de idei, experiențe și resurse, promovarea unei comunități de educatori angajați să cultive cetățeni activi și responsabili.
Seminarul a fost organizat într-un format interactiv, combinând sesiuni teoretice cu activități practice și discuții de grup. Toate atelierele și discuțiile în plen au fost susținute de traineri cu experiență în domeniu. Programul a fost structurat pe 3 zile.
Noi, profesorii, avem nevoie de o pregătire solidă și sprijin pentru a îndruma următoarea generație de cetățeni democratici. Colaborarea interculturală încurajează înțelegerea reciprocă, respectul și participarea activă la procesele democratice. Evenimentul eTwinning la care am participat a sporit gradul de conștientizare cu privire la diversitatea culturală și la moștenirea europeană comună, pentru o cetățenie globală responsabilă și incluzivă. La acest eveniment au participat profesori din toată Europa, din care putem aminti colegi din Luxemburg, Italia, Irlanda, Finlanda, Slovenia și Ucraina, cu care am colaborat în realizarea unei propuneri de proiect eTwinning pe tematica seminarului.
Competențele dobândite vor fi integrate în activitățile cu elevii prin promovarea valorilor europene și a cetățeniei active. De asemenea, experiența acumulată va constitui o valoare adăugată în implementarea cu succes a proiectelor Erasmus+ KA1 VET, în stimularea coeziunii sociale și a incluziunii.
Anul aniversar ”20 de ani de eTwinning” la nivel european aduce multă bucurie în școala noastră. Recent, Colegiul Tehnic “Lațcu Vodă” Siret a primul titlul de “Școală eTwinning 2025-2026”. Începând din 2018, acest titlu a fost obținut de școala noastră la fiecare apel. Școlile eTwinning conștientizează importanța și valorile programului eTwinning, integrându-l în politicile, practicile și inițiativele de dezvoltare profesională ale școlii, cu ajutorul echipei de conducere.
Participarea la acest seminar a fost posibilă cu sprijinul financiar primit în cadrul Acțiunii eTwinning, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale România.
Mulțumim eTwinning Romania!
#eTwinning #EUValues #EUSchoolEducation #eTwinning20 #CTLVSiret #eTwinningSchool
Prof. Aspazia Olar