Scriitorul Vasile Ernu se va afla, vineri, în Suceava, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent volum al său, „Generația canibală”, apărut la finalul anului trecut în colecţia „Ego. Grafii” a editurii Polirom.
O primă lansare va avea loc vineri, 4 aprilie a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare”, la ora 12.00, la Book-Cafe, iar cea de-a doua, tot vineri, de la ora 18.00, la Hennesy's Pub Suceava, str. Leca Morariu nr. 2. Moderatorul ambelor întâlniri cu publicul va fi scriitorul Arthur Suciu, lector univ. dr. la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul USV.
Vasile Ernu va ajunge la cititorii săi și prin intermediul unui interviu realizat de redactorul-șef al cotidianului Monitorul de Suceava, Tiberiu Avram, prin care, după cum a declarat jurnalistul, „încercăm să îl cunoaștem pe omul Vasile Ernu, dincolo de modul în care îl percepem din cărțile lui”.
Volumul „Generația canibală” a lui Vasile Ernu a fost nominalizat la Premiile Observator cultural pentru Memorialistică, ediția 2025.
Cartea oferă o imagine a primilor ani de după 1990, când generația celor care aveau atunci 20 de ani s-a aruncat cu speranță și entuziasm în noua epocă ai cărei zori mijeau, capitalismul aducător de libertate, blugi și Coca Cola.
Generația cu cea mai solidă instrucție academică, după cum arată Ernu, a făcut cunoștință cu nonstopul, cu magazinele second-hand și hainele de la ajutoare și cu dozatoarele TEC.
Studenții citeau intens, ascultau muzică, se îmbrăcau în blugi și geci din piele aduse de la turci, visau la fericire, făceau planuri, beau mult, cu o stare de beție lucidă și nu avea nici un gând de emigrare. Acasă, părinții lor învățau ce înseamnă inflaţia și șomajul adus de închiderea pe bandă rulantă a fabricilor comuniste, priveau neputincioși la ascensiunea socială a bișnițarilor și interlopilor și tot mai des căutau consolarea în alcool.
Treptat, speranțele generației tinere din 90 s-au năruit și, cum spune scriitorul, „ne-am mâncat nu doar între noi, ci și pe copiii noștri”. Acum, la maturitate, se întreabă cum de am scăpat vii din acei ani?
Vasile Ernu nu scrie cu furie, dimpotrivă. Cartea e plină de umor, chiar dacă zâmbetul pe care îl aduce pe buzele cititorului este uneori trist, cu nostalgia tinereții trecute.
Scriitorul este născut în URSS, în 1971. A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.
În literatură a debutat cu volumul ”Născut în URSS”, nominalizat la numeroase premii şi distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului; Ceea ce ne desparte; Intelighenţia rusă azi; Sunt un om de stânga; Sectanţii; Intelighenţia basarabeană azi; Bandiţii; Jurnal la sfârşitul lumii, I și II; Războiul pisicilor; Izgoniţii; Sălbaticii copii dingo; Centrul nu se mai susţine.
Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.